Hälften av registrerade romerna har fått ersättning

1:20 min

Drygt 2500 personer har hittills fått ersättning efter att de varit med i Skånepolisens uppmärksammade och olagliga register över romer. Men många väljer att inte begära skadestånd.

Alla de omkring 4 800 romer som stod med i Skånepolisens register har rätt till ersättningen på 5 000 kronor. Enligt JK som tagit beslutet om skadeståndets storlek har den personliga integriteten kränkts på ett sätt som strider mot personuppgiftslagen. 

Drygt 2 500 personer har hittills fått ersättning på sammanlagt 1,2 miljoner kronor men många väljer att inte begära pengar. En orsak är att svenska staten inte ska kunna köpa sig fria, säger Rosita Grönfors, ordförande för Romska kvinnornas riksförbund.

– Jag tycker det är ett hån mot romska grupper att man ger så lite i skadestånd, och vi har inte ens fått en offentlig ursäkt.

Men är 5 000 kronor inte bättre än ingenting?
– Man kan inte bortse från skadan och misstron till samhället genom att betala pengar.

Men egentligen handlar det inte om pengar för Rosita Grönfors. Hon och många andra romer vill ha en offentlig ursäkt från svenska regeringen, där de medger att romer behandlats illa genom åren, och att regeringen lovar att undersöka andra myndigheterns register.

– Jag är intresserad av att de kontaktar oss, gör ordentliga utredningar och ger oss en ordentlig ursäkt.

Då hade det varit lättare att ta emot pengarna och ursäkten?


– Det hade varit lättare. Men här sitter man också köper romernas tystnad, för att det ska se bättre ut för Sverige.

Ekot har sökt ansvarig minister Alice Bah Kuhnke (MP) utan resultat.