
Kan legalisering av gräs stoppa spicevågen?
Skulle en legalisering av cannabis stoppa den syntetiska drogen Spices framfart? Det hävdar Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi vid Stockholms universitet. Men Linda Nilsson på World federation against drugs är kritisk. Debatt i P1-morgon.
De senaste månaderna har det rapporterats om en mängd fall runt om i landet där människor som har tagit drogen spice har fått föras till sjukhus.
Spice är en syntetisk, och ofta mycket starkare, variant av cannabis. Genom att göra små förändringar i den kemiska sammansättningen i takt med att olika ämnen blir narkotikaklassade lyckas tillverkarna hålla sig under lagens radar.
Nu höjs röster om att en legalisering av cannabis skulle kunna begränsa det omfattade spicemissbruket.
En av dem som tycker att cannabis borde avkriminaliseras är Henrik Tham, professor emeritus i kriminologi vid Stockholms universitet.
– Det viktiga är att försöka minska skadorna av narkotika. Om vi legaliserar cannabis så kan vi informera om skadorna, vi kan reglera det och förhoppningsvis få fler att ta det i stället för spice, som leder till att man hamnar på sjukhus.
Henrik Tham hävdar att flera internationella bedömare stödjer idén.
– Det kom just en rapport från brittiska parlamentet som sa att i de länder och delstater som liberaliserat så har det inte lett till sämre konsekvenser än i de länder som har en politik liknande den svenska.
Var skulle man köpa det om det vore lagligt?
– Det är inte fråga om cannabis på Konsum. Man kan få dagsdoser på Systembolaget, man kanske kan ha en planta hemma. Modellen bör vara den gamla svenska alkoholpolitiken, säger Henrik Tham.
Linda Nilsson från World federation against drugs, en organisation grundad av Riksförbundet narkotikafritt samhälle, tror inte att en legalisering är rätt väg att gå.
– För det första förstår jag inte varför man inte kan göra två bra saker. Att man motarbetar användningen av cannabis och samtidigt arbetar för att komma tillrätta med de problem vi har med spice i dag, säger hon.
– Cannabis är farligt. Det är beroendeframkallade, och farligt. Och det är inte särskilt många i Sverige som använder det. Det finns inte heller mycket som pekar på att en legalisering skulle leda till minskad användning av spice. Precis som många andra droger så använder man både och.
Men av två dåliga ting - är det då inte så att en legalisering av cannabis skulle kunna få ner användningen av den jättefarliga och oförutsägbara drogen spice?
– Det finns egentligen inget som pekar på det. Jag tror att lösningen i stället för att legalisera bör vara att vi hittar sätt att stoppa de här substanserna innan de kommer ut på marknaden. I dag har vi ett system som stoppar substans efter substans.
Henrik Tham köper inte den argumentationen.
– Om man vidgar det till den större narkotikapolitiken så har vi ett sämre utfall på dödsfall än vi har i andra europeiska länder, det går rakt upp. Det kommer kommission efter kommission, förre FN-chefen Kofi Annan, förre utrikesministern i Norge. Alla säger: vi måste gå mot en annan politik och diskutera det på ett rimligt sätt, och inte på ett moralistiskt sätt.
Linda Nilsson pekar på den amerikanska delstaten Colorado som nyligen legaliserat cannabis. Där ser man många negativa konsekvenser, hävdar hon.
– Dessutom är inte spice borta, det finns syntetisk marijuana där också. Problemet är att spice är jättebilligt. Det är otroligt mycket billigare än cannabis som läget ser ut i dag. Dessutom ger spice ett kraftigt rus, och man får inte glömma varför människor använder droger. Det är för att man vill åt ruset.