LED-lampor ska hjälpa dygnsrytmen

1:32 min

Forskare vid Lunds universitet ska ta fram ett IT-system som kan anpassa belysningen hemma så att man ställer in dygnsrytmen rätt och sover gott om natten. Sensorer och LED-lampor ser till att varje individ får rätt ljusdos för att hålla sig frisk.

– Systemet läser av vilken ljusmängd man har fått och då kanske det är så att du behöver ganska mycket ljus på morgonen. Då kommer LED-lamporna att dimmas upp i badrummet till den nivån som du behöver, förklarar Thorbjörn Laike som är professor i miljöpsykologi vid Lunds universitet.

Varje person bär en liten ljusmätare stor som en knapp som känner av hur mycket dagsljus man fått under dygnet och skickar signaler till avancerade lysdiodlampor (LED) i varje rum som kan ge rätt styrka och färg på ljuset för just den individen. Blåaktigt morgonljus när man stiger upp och varmare ljus på kvällen när det är dags att varva ned.

Var och en ska själv kunna styra med smartmobilen hur länge man vill vara uppe på kvällen, men när man går ut ur rummet släcks lamporna automatiskt. På så sätt sparas mycket ström och därför har Energimyndigheten gett 5 miljoner till forskningsprojektet. I samarbete med amerikanska kollegor ska lundaforskarna nu utveckla tekniken och sedan testa på försökspersoner i hemmiljö inom tre år.

Idag har mer än var tionde svensk sömnstörningar som kan leda till hjärt-kärlsjukdom, diabetes och nedstämdhet. Målet med den nya tekniken är att LED-lamporna ska förebygga ohälsa.

– Vi får inte tillräckligt mörkt när vi ska sova och sedan har vi inte tillräckligt ljust när vi ska arbeta och vara vakna. Då får vi ofta en sänkt aktivitetslust, vi blir mer lättirriterade och vi får svårare att koncentrera oss längre perioder, säger Thorbjörn Laike vid Lunds universitet.