Polen rustar upp mot Ryssland

2:36 min

Polen rustar upp sitt försvar i anpassning till det rådande säkerhetsläget i östra Europa. Regeringen planerar att flytta trupper närmare den östra gränsen och höja försvarsbudgeten ytterligare. Ekots korrespondent Thella Johnson var på plats under en Natoövning där polska och brittiska soldater tränar tillsammans i Polen.

Arméns pressofficer visar var vi kan stå för att spela in ljud och fotografera för att inte störa den pågående militärövningen. I sandgropen nedanför står två stridsvagnar, en polsk och en brittisk. På militärbasen utanför det lilla samhället Świętoszów i sydvästra Polen tränar 900 polska och 900 brittiska soldater tillsammans, i natoövningen som fått namnet Svarta Örnen - Black Eagle.

Att ta emot de brittiska styrkorna här är en del av Polens stärkta Natoengagemang, och en anpassning till det nya säkerhetsläget i östra Europa. Trupper ska snart börja flyttas österut i landet, där militärens närvaro länge varit gles. På basen i den gamla arméstaden Siedlce tio mil från gränsen till Vitryssland ska antalet soldater till exempel öka från dagens 300 till 800.

Relationerna med grannländerna i öster är en känslig säkerhetspolitisk fråga i Polen. Brigadgeneralen som leder övningen ber mig, precis som flera andra befäl jag pratar med, specifikt att inte ställa några frågor om situationen i Ukraina. Den är de inte tillåtna att yttra någon någon åsikt om.

Men de finns de som kan prata mer fritt. En av dem är den pensionerade generalmajoren och försvarsrådgivaren Roman Polko som lett Polens styrkor på flera internationella uppdrag i bland annat Irak och Kosovo.

– Även vi måste vara beredda på att plötsligt angripas av "gröna män" utan nationalbeteckning, så som vi sett ske på Krim och i Donbassregionen i Ukraina, säger Polko.

– Vi hoppades att kollapsen av den gamla Sovjetsystemet skulle innebära en framtid i fred. Men så ser verkligheten inte ut.

Polen är ett av få länder i Europa som trots eurokrisen har ökat sin försvarsbudget. Den nya premiärministern Ewa Kopacz har dessutom sagt att hon vill skjuta till ytterligare drygt 200 miljoner euro, för att nå upp till de två procent av BNP som Nato egentligen önskar av sina medlemmar.

Fler soldater ska rekryteras till den polska armén, något som brigadgeneralen i Świętoszów, Maciej Jabłoński, vet inte kommer att bli något problem.

– Vi har väldigt lätt att nå ut till lokalbefolkningen just nu, och stort stöd för det militären gör, säger han.