Södra Sverige

Dansk teknik hjälper ryggmärgsskadad att få barn

4:40 min

Med hjälp av dansk teknik kan fler ryggmärgsskadade män i södra Sverige få hjälp att skaffa barn. Genom EU-projektet ReproHigh samarbetar experter i Skåne och Danmark för att hjälpa patienter på båda sidor sundet som har svårt att få barn.

Malmöbon Jesper Svensson är förlamad i underkroppen efter en fallolycka för sex år sedan, och tankarna på att kanske inte kunna bli förälder dök upp efter olyckan.

– Det kom ändå upp ganska tidigt, även om det var mycket annat som i fokus som vägen tillbaka. När man väl landat så dök den frågan upp, men då blev man uppfångad av olika föreningar och rehabiliteringen där jag låg, och blev informerad om att det var möjligt för mig att bli förälder, säger han.

Jesper Svensson och hans flickvän Carolina Hell tog kontakt med reproduktionsmedicinskt centrum vid Skånes universitetssjukhus, när de bestämt sig för att de ville försöka bli föräldrar.

– Problemet när man sitter i rullstol och har en ryggmärgsskada är att man har svårt att få erektioner och utlösningar, och då hjälper vi till på tekniskt vis att åstadkomma detta, säger läkaren Katarina Link, som tog emot paret.

I EU-projektet ReproHigh, som pågått i fem år, samarbetar experter inom området reproduktionsmedicin i Skåne och Danmark för att hjälpa personer som har problem att bli med barn eller som på grund av sjukdom kan få svårt att få barn i framtiden. Tanken har varit att utnyttja kompetensen och kapaciteten, där den finns. Till exempel har danska kvinnor kunnat komma till Malmö för att få en äggdonation, och cancerdrabbade flickor i södra Sverige kan får äggstocksvävnad nedfryst i Danmark.

För Jesper Svensson och Carolina Hell har samarbetet över Öresund också varit till hjälp, säger Katarina Link som behandlat paret tillsammans med sin danska kollega Jens Sønksen.

– Det har hjälpt oss stort vad det gäller Jesper och Carolina, för i Danmark har Jens Sønksen en utrustning, där vi stimulerar via ändtarmen. Den har inte vi här i Sverige, så Jens bistår med det, säger hon.

Varför fungerar inte den metod som ni använt i Malmö tidigare?
– Vi har vibrationsbehandling här sedan flera år tillbaka, och hos vissa ryggmärgsskadade med en lägre skada är det inte alltid att vibrationer går hela vägen och ger en utlösning, utan man måste ha en annan stimulans via ändtarm och behöver då en sådan här elektrostimulator.

Kommer den här metoden att kunna användas till fler par i framtiden?
– Absolut, vi har flera par i samma situation som vi försöker hjälpa, så det är många.

Två gånger har Jesper Svensson genomgått behandlingen med elektrostimulatorn för att få ut spermier som nu frusits in. Det var stort för honom och sambon Carolina Hell, när det visade sig att metoden fungerade.

– Det var en lyckans dag, det var det verkligen, säger Jesper Svensson.

– Sedan har jag gjort en kroppsbesiktning hos en gynekolog, och när de då säger att jag samtidigt ser perfekt ut, och så ser man hur glada läkarna blir, när vi fick ut simmarna, då blir man nästan lite mallig, säger Carolina Hell.

Projektet ReproHigh är på väg att ta slut, men planen är att söka nya EU-pengar för att utvidga projektet. Professor Jens Sønksen, som överläkare i urologi vid Herlevs sjukhus i Danmark, har stort hopp om nya pengar.

– Jag ser verkligen stora möjligheter, för från EU:s sida har man sett ett projekt som verkligen fungerar, och vi framstår på ett vis som en förebild för hur man kan få de interregionala projekten att fungera, säger han.

Jens Sønksen har utvecklat den danska apparat och teknik som förhoppningsvis ska hjälpa Jesper Svensson och Carolina Hell att bli föräldrar. I januari är planen att själva provrörsbefruktningen ska göras, och Carolina Hell känner stor tacksamhet.

– Vi har syskonbarn, och det är himla häftigt. Att då få ett barn som ser ut lite som jag, lite som Jeppe och lite som sig själv, och veta att det har gått för att det är någon som bestämde sig för att lära sig hur man ska få det möjligt, det är hur häftigt som helst, säger hon.