Fängelse och sluten ungdomsvård för nazistsympatisörer efter grov misshandel

De två nazistsympatisörer, 17 och 20 år gamla, som i mars gjorde sig skyldiga till en mycket rå misshandel av två unga män i Ljungby fick sina domar på måndagen. Båda döms för grov misshandel till två och ett halvt års fängelse respektive tio månaders sluten ungdomsvård.

Det var i ett trapphus i centrala Ljungby natten till den 13 mars som de två nazistsympatisörerna gav sig på en 20-årig man och hans 21-årige kamrat. 20-åringen, som är son till en högt uppsatt polischef i länet, blev så svårt misshandlad att han fick skallskador och i flera dagar svävade han mellan liv och död, och även 21-åringen fick svåra skador.

Det har förekommit spekulationer om att misshandeln skulle vara en hämndaktion gentemot polischefen, men de uppgifterna har inte kunnat styrkas. 17-åringens advokat Kjell-Åke Lundin har hela tiden hävdat att det handlade om ett fyllebråk.

Åklagaren Christer Johansson menar att misshandeln var ovanligt rå och hänsynslös och vid rättegången yrkade han på två års fängelse för 20-åringen och på sluten ungdomsvård för 17-åringen. Och Ljungby tingsrätt går helt på åklagarens linje.

20-åringen döms till två och ett halvt års fängelse för misshandel och grov misshandel, men i domen ingår även straffet för tidigare brott som han begått.

Även 17-åringen döms för grov misshandel, men eftersom han inte hunnit fylla 18 år än så väljer tingsrätten sluten ungdomsvård i 10 månader istället för fängelse.

17-åringen och 20-åringen ska dessutom betala sammanlagt drygt 140 000 kronor i skadestånd till sina offer. Båda ska stanna kvar i häktet tills dess att domarna vinner laga kraft.

20-åringens adovkat Krister Lundin säger till Sveriges Radio Kronoberg att han sannolikt kommer att överklaga domen mot hans klient.

- Jag tycker att två och ett halvt år var lite väl hårt, säger han.

Om även den andra domen kommer att överklagas är än så länge oklart.