Tre argument för och mot den internationella mansdagen

I dag är det internationella mansdagen. Om den är värd att fira eller inte råder det delade meningar om.

Vad tycker du? Behövs mansdagen?

FÖR

Jenny Claesson är jämställdhetsexpert och marknadschef på företaget AddGender. Hon listar sina tre bästa anledningar till att vi behöver en mansdag.

1. Att prata om män som grupp

– Män är ovana vid att se sig som att de tillhör en grupp. Vilket är viktigt och behövs för alla. Det är viktigt att inte glömma prata om dem som grupp.

2.  Lyfta problem för män

– Vi pratar ofta om problem för kvinnor. Därför bör vi göra det även för män. Till exempel så kan det vara tufft för många män i arbetslivet. Mäns företag går oftare i konkurs än kvinnors, när det gäller arbetsskador och dödsfall på arbetsplatser är män en extremt stor majoritet.

3. Jämställdhet

– Är vi seriösa med jämställdhetsdebatten och vår kamp för ett jämställt samhälle behövs en mansdag. Annars kan det vara svårt att uppnå jämställdhet.

MOT

Lucas Gottzén är maskulinitetsforskare och docent i socialt arbete vid Linköpings universitet. Han listar de tre argument mot den internationella mansdagen.

1. Alla dagar är redan mansdagar

– Vi behöver inte ännu en dag då mäns förträfflighet uppmärksammas. Män fyller redan det mediala rummet till bristningsgränsen. Alla dagar är redan mansdagar.

2. Män är inte förtryckta

– Internationella mansdagen är en organisation som i jämställdhetens namn menar att män är förtryckta och diskriminerade i samhället. Forskningen visar att det är precis tvärtom. I
synnerhet vi vita, heterosexuella medelklassmän drar ständigt den högsta vinsten. 

3. Behöver inga manliga förebilder

– Internationella mansdagen vill lyfta fram behovet av manliga förebilder. Vi behöver inga manliga
förebilder. Vi behöver kanske snarare fler fjolliga och hönsiga föredömen. Och istället för att jaga efter manliga förebilder borde vi ifrågasätta vårt sjukliga behov av att hela tiden dela upp världen i två kön.