Städexperten: Bädda inte din säng!

6:49 min

Din säng ska inte bäddas direkt när du kliver upp på morgonen. Det menar städexperten Marie-Louise Danielsson Tham som förklarar att du minskar risken för smådjur och allergiska reaktioner om du låter sängen vara obäddad ett tag.

– Problemet är att du bäddar ned alla dina små osynliga husdjur. Då tänker jag på alla husdammskvalster. De är så små så att du inte ser dem, säger Marie-Louise Danielsson Tham.

Varifrån kommer de?

– De kommer in utifrån. Det är våra moderna täta bostäder som gör att de gärna slår sig ned. De gillar fukt, och du svettas ju när du sover. Det är alltid lite fukt kvar i lakanen. De gillar också värme mellan 20 och 25 grader.

Vad gör djuren då?

– Det är inte de små husdjuren i sig själva utan det är deras avföring. De producerar ungefär tjugo bajspaket per dag. Det är proteinerna, äggviteämnena, i bajset som kan ge upphov till allergier hos känsliga personer.

Vad betyder tjugo bajspaket?

– Att de bajsar tjugo gånger per dygn.

Hur märker man om man påverkas?

– Om man är känslig mot husdammskvalstrens avföring så vaknar man på morgonen med rinnande näsa, kli i ögonen och man kan se ovanligt rödögd ut. Man kanske nyser, är täppt i näsan och i värsta fall får man besvär från övre luftrören.

Bäddar du på morgonen?

– Nä vi bäddar först när vi kommer hem från jobbet.

Hur blir man av med djuren?

– Du får aldrig bort dem helt, men du kan minska antalet radikalt. Byt lakan minst var fjortonde dag, tvätta täcket i påslakanet och kuddar. Släng ut heltäckningsmattan, ta bort mattor i sovrummet och en massa onödiga textilier om du har problem.

Räcker det inte med att dammsuga?

– Nej först börjar man med att dammsuga, men sedan måste man våttorka golvet också med en väl urvriden trasa. Man får aldrig upp alla mikroskopiska dammpartiklar med en dammsugare och det är svårt att komma åt i hörnen. Så våttorka en gång i veckan tycker jag!