Ann Allan skrev boken om sin dementa mamma

8:16 min

I Alzheimerföreningens senaste nummer kan man läsa om att nästan 160 000 personer i Sverige lider av demens, men det finns bara 30 000 särskilda vårdplatser för dem. De allra flesta bor faktiskt kvar hemma, även om de har väldigt svårt att klara av vardagen.

Hör Ann Allan berätta om sin mammas demens och hur den påverkade Ann. Det har nu blivit en bok: "Jag såg något i dina ögon, mamma"

– Allting började annandagen 2002. Det var något väldigt påtagligt, något som inte lämnade mig. För ett ögonblick såg jag något i hennes ögon som inte hörde ihop. Det var som en föraning. Och sedan under våren där efter så bröt ju sjukdomen ut.

Vad var det som hände när sjukdomen förvärrades?

– I boken beskriver jag mycket i bilder - händelser som jag minns från den här tiden. Till exempel när min mamma och jag var på Ica och hon tog fram sitt kontokort, men mindes inte koden. Och hon fick för sig att hon aldrig ens haft någon kod. Sedan en annan gång så var vi på ett vernissage - mamma bara skrattade åt alla tavlor. Hon förstod inte. Men jag tycker att det är viktigt att man som anhörig inte ska skämmas! Man ska våga ta med personen även om den beter sig konstigt i andras ögon.

Lyssna på hela intervjun här.