LED-lampor miljöbäst, trots bly
Den gamla glödlampan som lyst upp våra hem sedan 1800-talet blir allt svårare att få tag på. Istället ska vi alla skruva i energisnålaresorter som gör av med en bråkdel ström och det senaste är lysdiodlampor (LED). Men de är rätt dyra, håller väldigt länge och finns med en massa olika ljusnyanser. Klotets Tobias Abrahamsson har undersökt LED-lampornas miljöprestanda.
Det är inte lätt att välja LED-lampa. På förpackningen står en lista med tolv olika uppgifter som presenteras med siffror och enheter. Jag behöver kolla allt från färgtemperatur och livslängd till om det går att dimra lampan eller inte. Och än så länge är LED-lampor dyrare än andra lampor. Frågan är då om LED verkligen är de bästa lamporna för miljön?
Hon forskar om miljöpåverkan från olika sorters lampor och säger att de livscykelanalyser som har gjorts visar att LED-lampor redan är vårt miljövänligaste ljusalternativ och kommer bli ännu bättre när tekniken utvecklas.
– Jämfört med glödlampor är LED en klar vinnare, säger Jessika Luth Richter.
Om de används under hela sin livslängd sparar de upp till 85 % mer energi. Jämför man med traditionella lågenergilampor är energibesparingarna ungefär lika stora, men LED-lamporna innehåller inget kvicksilver, vilket är ett problem i många lågenergilampor.
Däremot innehåller de bly som också är farligt för människor och natur och även små mängder av sällsynta jordartsmetaller som erbium och cerium, som inte behöver vara farliga i sig, men kan brytas på farliga sätt i gruvor, tex lakas ut med hjälp av frätande syra.
Det som ändå gör LED-tekniken överlägsen är att en enda lampa kan brinna i flera decennier, men förr eller senare är de ändå slut och då är frågan hur vi ska ta hand om dem.
På återvinningscentralen hamnar alla sorters lampor i samma stora gula plastlådor och därifrån skickas de till alla till samma ställe.
– Alla lampor som samlats in i Sverige och Norge skickas till ett och samma företag i Hovmantorp i Småland där de krossas och strimlas i en stor maskin, berättar Jessika Luth Richter.
Glas och plast och farliga ämnen sorteras ut och till slut finns ett pulver kvar som innehåller de sällsynta jordartsmetallerna från LED-lamporna. Det pulvret skickas till en anläggning i Frankrike och där sker nästa process som ska samla ihop de här sällsynta ingredienserna så att de kan användas igen.
Den här proceduren är dyr och än så länge finns inga stora pengar att tjäna på de sällsynta jordartsmetallerna i återvinningen, men det är bara en tidsfråga.
– Priserna på de här resurserna kommer att gå upp, så det är klokt att ha bra system för att samla in dem, även om det inte är lönsamt ännu, anser Jessika Luth Richter.
Hon berättar att med annat elektronikavfall har det varit så att det blivit lönsamt med återvinning först när en tillräckligt stor mängd material har samlats in. Själva insamlingen behövs alltså för att någon ska komma på ett bra sätt att få sålt materialet.
Om vi använder LED-lamporna under hela deras livslängd har de alltså mindre miljöbelastning än andra lampor och återvinner vi dem kan mycket av materialet tas tillvara. Nu kommer också nya lampor som lovar mycket mer än att bara spara ström.
– Jag såg en lampa häromdagen som kostade runt hundra euro, som skulle hjälpa ens barn att sova bättre. Dyrt, men det kan det vara värt, tror lampforskaren Jessika Luth Richter från Lunds universitet.