HVB-hem en guldgruva för vårdbolag

1:44 min

Att ta hand om utsatta barn och ungdomar innebär rena kassakon för många företag. En granskning som kreditupplysningsföretaget UC gjort visar att företag som driver HVB-hem har mycket god lönsamhet.

– De är betydligt mer lönsamma än andra vårdbolag, och de kan ha vinstmarginaler på mellan 30 och 60 procent, säger Roland Sigbladh, marknadschef, UC.

Det blir allt fler företag inom den privata vården, sedan 2008 har antalet fördubblats och kreditupplysningsföretaget UC:s granskning av drygt 11 000 bokslut visar att företagen som helhet visar ganska normala vinstmarginaler.

Bland företagen som däremot sticker ut finns HVB-hem. Av landet tio mest lönsamma företag inom vårdsektorn är sju den typen av bolag.

– Man kan ju undra om kommunerna som upphandlar den här typen av tjänster inte betalar ett för högt pris, säger Roland Sigbladh.

I Jönköpings kommun finns det just nu 36 barn och unga placerade, och kostnaden per dygn ligger på drygt 4 000 kronor. Hon säger att förhandlingsläget just nu är tufft eftersom behovet av platser är stort.

– Det är det man konstaterar när man tittar på det från Socialstyrelsens sida, i och med att vi får mycket fler ensamkommande flyktingbarn så placeras dom också på HVB-hemmen. Då ökar ju behovet eftersom fler behöver platser, säger Lilian Elmqvist, områdeschef vid barn- och ungdomsvården inom socialtjänsten i Jönköpings kommun.

Det finns nu långt gångna planer på att starta HVB-hem i kommunal regi i Jönköpings kommun, och förhoppningen är att det ska bli billigare.

– Jag tycker det vore bra om det kan ske i offentlig regi, säger Lilian Elmqvist.

Varför då?

– För att det känns som att man inte ska tjäna pengar på barn och ungas situation som de är i och inte kan välja, säger Lilian Elmqvist.