Gnosjö/Göteborg

Författande Emma har präglats av uppväxten i Gnosjö

6:11 min

Emma Nordlander med rötter i Gnosjö gav ut sin första roman förra året. Och fler lär komma. Närmsta framtiden ska hon skriva på heltid.

Emma Nordlander, 28 år, romandebuterade förra året med Kattbarnen, som utspelar sig i Småland och som fick fina recensioner.

I år har hon fått ett stipendium från Författarfonden för att kunna skriva på heltid ett tag framöver i Göteborg där hon bor nu.

Men Emma Nordlanders uppväxt, som präglat henne på många sätt, den var i Gnosjö.
– Jag växte upp på ett område som heter Furuhall och det har varit ganska problematiskt där, det är en väldig kontrast till övriga Gnosjö, där det är mycket medelklass och småföretagare.

Men Emma Nordlander har trots allt trivts i det mångkulturella området och det är det hon kallar hem. Men hon erkänner i dag för sig själv att hon hade det tufft med en ensamstående mamma och en styvfar som drack.

Hon säger att hon älskar Gnosjö men ändå var tvungen att lägga det bakom sig. I dag bor Emma Nordlander i Göteborg och hennes debutroman Kattbarnen förra året fick mycket uppmärksamhet.
– Många har kallat det modig debut och det var en tuff bok att skriva.

Boken handlar om ett syskonpar i tonåren som har en 16 månaders lillasyster och de tre får klara sig själva, för mamman har dött och pappan har stuckit.

Känner du dig som en författare i dag?
– Nej, det gör jag inte, det är ingen som vet vem jag är, men jag känner att det jag gör betyder något och jag kan faktiskt skriva, även om jag måste arbeta på det hela tiden.

Nu har alltså Emma Nordlander fått stipendium och kommer kunna skriva på heltid.