Forskare: Så mycket stryk tar din nacke av telefonen

1:43 min

Hur många gånger du tittat på eller läst i telefonen i dag? Och hur länge? Nya medicinska rön från USA visar att varje gång vi böjer på nacken för att titta ner i våra mobiltelefoner utsätts nacke och rygg för samma tryck som om vi lagt på en trettiokilos extra tyngd på huvudet.

Kanske sitter du i en bilkö just nu, eller står och väntar på att betala i nån affär. Eller så tittar du ner i telefonen ändå, för att läsa de senaste nyheterna, titta på en kattfilm på Facebook, eller helt enkelt skriva ett sms.

Se upp, frestas man hojta. Men det är just det de flesta av oss inte gör. För nu visar beräkningar, som nyliges publicerats i en kirurgisk vetenskaplig tidskrift, att den som stirrar ner i telefonen lika gärna kunde placera fyra bowlingklot, eller sex matkassar, eller en hel åttaåring på huvudet.

Så hårt blir nämligen trycket på nacke och ryggrad, varje gång vi böjer på huvudet i en  sextiogradig vinkel ner mot mobilen. Det motsvarar umgefär trettio kilo.

I USA beräknas människor spendera mellan en och fyra timmar om dagen i närkontakt med sin mobiltelefon, och det intima förhållandet känns säkert igen i stora delar av resten av världen. 

Det är en välmeriterad kirurg här i New York som gjort studien, och han varnar förstås nu för vad som kommer att hända med våra nackar och ryggar om vi fortsätter plåga dom på detta vis.

Förutom att utveckla gigantiska gamnackar kommer allt fler att få förtida förslitningar som kommer att göra ont, och förr eller senare kräva behandling.

Kirurgen vill nu att vi lär oss att hålla telefonerna rakt fram i ögonhöjd, och att göra det vi ska utan att böja på huvudet.

Så: ett, två, tre - upp med hakan allihopa, och vänj er vid att kommunicera med telefonen som med en medmänniska.

Varning förstås för biverkningen att ni råkar få ögonkontakt bortom skärmen, med en annan levande varelse.