Färre vill bli lucia

1:41 min

För tio år sedan brukade mellan 50 och 60 tjejer anmäla sig till att bli Medelpads lucia. I år var det hälften så många. På andra håll i länet ser det likadant ut och i Härnösand slopades omröstningen förra året.

Hur ser du på lucia? Är det en viktig tradition eller är den förlegad? Diskutera! 

Att ha ett officiellt Luciatåg på orten där man bor kan vara en tradition som är på väg att försvinna bort.

På flera håll runt om i Sverige har firandet fått ställas in till följd av att för få anmält sig till att kandidera till att bli ljusets drottning. Även i vårt län märks det av att intresset har svalnat.

– För tio år sedan kunde vi ha femtio, sextio stycken som anmälde sig. Idag kanske vi är nere i trettio, säger Sune Nyberg som är ansvarig för Medelpads lucia på Lions.

Även på andra håll i länet märker man av att antalet sökande gått ner. I Örnsköldsvik, Sollefteå och Ånge säger de sig ha färre sökande nu än för tio år sedan.

Sune Nyberg tror att andelen sökande gått ner beror på att det idag ställs högre krav på de som är med.

– När vi berättar om hur stor vikt vi lägger på sången, för vi lägger mest vikt på den, är det en del som backar, säger han.

För andra året i rad anordnas Härnösands lucia i samarbete med gymnasieskolan. Där har själva omröstningen slopats helt.

Det ser inte likadant ut idag utan det är svårare att få tag på luciakandidater. Sen ville vi komma ifrån själva röstningsförfarandet. Det är lite känsligt och då valde vi att göra på det här sättet istället, och det har funkat jättebra.