Kampen om Aleppo hårdnar

2:02 min

Syriska regeringsstyrkor försöker skära av rebellernas viktigaste försörjningsväg in i staden Aleppo, som före inbördeskriget var Syriens största stad och ett ekonomiskt centrum, med målsättningen att omringa staden. Syriskt flygvapen har i månader bombat de oppositionskontrollerade delarna av Aleppo, och för rebellerna är det symboliskt, det handlar om att överleva eller krossas.

Abu Amin pekar på en karta över Aleppo och visar en av de mest kritiska frontlinjerna för rebellerna, vägen som används för att försörja de oppositionskontrollerade delarna av staden.

Han är en av de politiska ledarna i rebellalliansen Jaysh al-Mujahideen som själva uppskattar att de har mellan 4 och 5 000 stridande i Aleppo.

Nu är det bara några få kilometer mellan de två sidorna, regeringsstyrkorna försöker omringa rebellerna helt.

– Aleppo är den syriska revolutionens hopp, om staden faller kommer det vara en katastrof för upproret och leda till en känsla av hopplöshet, säger Abu Amin.

I de rebelldominerade områdena av staden är byggnader förvandlade till rashögar efter intensiva flygbombningar från Assadregimens stridsflyg och helikoptrar. Många tusentals har redan flytt.

– De som är kvar är de allra fattigaste, ingen annan skulle stanna med så många oljefatsbomber varje dag, säger Abu Amin.

Den syriska militären har återtagit den krigsmärkta industrizonen nordöst om staden och tar med journalister på rundtur. Aleppo är en strategiskt viktig stad. I början av det här året enades rebellgrupper i Aleppo och stred tillsammans mot extremisterna i IS som trycktes tillbaka.

Abu Amin och andra rebelledare är på tillfälligt besök i turkiska Gaziantep, men de känner sig svikna av väst.

– Jag stred mot IS innan USA och dess allierade började angripa dem, men vi kan inte stoppa regimens flygbombningar. Vårt huvudfokus är att avsätta presidenten Bashar al-Assad, säger Abu Amin.

Abu Amin heter egentligen något annat.