Luleå vill ha Region Norrbotten

Det mesta pekar nu på att det inrättas ett nytt regionförbund kallat Region Norrbotten och det ska främja tillväxten i länet.

På måndagen beslutade arbets-och personalutskottet i Luleå att säga ja till förslaget och tidigare har landstinget och de flesta kommunerna i länet tillstyrkt det.

Men det är ingen total enighet bland länets politiker om att stödja förslaget till Region Norrbotten. Tidigare förslag om att länets 14 kommuner skulle få en ledamot var och landstinget 14 ledamöter kritiserades av de stora kommunerna och ett nytt förslag togs fram. Det innebär fler ledamöter för landstinget liksom för Luleå, Piteå Boden och Kiruna kommuner och det för att bättre motsvara antalet invånare.

De flesta kommunerna plus landstinget tillstyrker det nya förslaget, men det finns kritiker. Folkpartiet, sjukvårdspartiet och rättvisepartiet i Luleå är kritiska, men det är bara moderaterna och dess gruppledare Maria Salmgren, som säger helt nej, bland annat för att partiet inte vill ha med landstinget.

Det nya regionala förbundet ska satsa på tillväxt och utveckling i länet. Samtidigt avskaffas Kommunförbundet. Det blir inga direktval till Region Norrbotten, utan landstinget och kommunerna utser ledamöterna och från borgerligt håll anser man att det hela blir sossestyrt.

Kommunalrådet Karl Petersen (s) i Luleå hoppas att förbundet klarar att skapa tillväxt.