Läxhjälp utan läxrut

9:31 min

Den nya regeringens förslag att avskaffa skatteavdrag för privat läxhjälp riskerar att drabba elever som är i behov av särskilt stöd. En rundringning som Ekot har gjort till ett tiotal läxhjälpsföretag visar att många har anlitat privat läxhjälp genom rut-avdrag för att de har barn som är i behov av särskilt stöd, som koncentrationssvårigheter eller dyslexi. 

Studio Ett har träffat Henrik Steen, vars dotter Frida har haft problem med matematiken i flera år och inte klarade av den utan extra stöd. När de kände att skolan inte räckte till valde de att anlita privat läxhjälp istället. Reportage Hanna Weiderud.

Hör även skolminister Gustaf Fridolin (MP).

– Det handlar om att skolan har varit utsatt för nedskärningar i många år. Skolan saknar i dag resurser att sätta in till de elever som behöver det och det vill vi ändra på. Vi inför en läsa, skriva, räknegaranti i de tidiga åren, så att man tidigt får med sig stöd så man inte behöver halka, säger Gustaf Fridolin. 

– Vi ser till att anställa flera speciallärare och förbättra förutsättningar för lärare att bli speciallärare så att de finns att anställa. Vi anställer mer personal, så läxrut är en reform som kanske har kostat statskassan ett par miljoner, eller tiotals miljoner. De satsningar vi nu gör på att öka stödet i skolan är satsningar för flera miljarder, så det är klart det kommer få mycket större effekt, säger skolministern.