Eliasson: Tvekade inte att ta uppdraget

2:05 min

I dag presenterade regeringen vem som tar över som rikspolischef vid årsskiftet. Det blir Dan Eliasson, som nu är generaldirektör för Försäkringskassan. Han tvekade inte att ta uppdraget, säger han.

– I grund och botten för att det är ett oemotståndligt uppdrag. Det här är den största förvaltningsreformen i Sverige på 50 år. Möjligheten att få delta och göra nytta i samhället tack vare reformen, den var oemotståndlig för mig.

Juristen Dan Eliasson är ingen nybörjare. Han har två generaldirektörsposter i bagaget, förutom Försäkringskassan också Migrationsverket. Dessutom en tjänst som biträdande Säpochef i ett halvår, och flera uppdrag i tidigare socialdemokratiska regeringar, bland annat som statssekreterare.

Även om Beatrice Ask, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, tycker att Dan Eliasson är ett bra val, så vill hon höja ett varningens finger för risken för partipolitiskt färgade rekryteringar.

– Jag tycker att man ska markera när man nu tar det första beslutet om tillsättningar, att det är viktigt att man inte återgår till en gammal ordning som man har haft i Sverige, där det ofta var så att man tillsatte politiska tjänstemän på olika poster.

Tror du att han fick jobbet för att han tidigare arbetat åt Socialdemokraterna?

– Nej, det tror jag inte. Han har klara meriter för att klara av att driva den här typen av stora organisationer. Det ansåg alliansregeringen också. Men det är viktigt att påpeka eftersom det kommer andra tillsättningar, säger Beatrice Ask.

Lena Nitz som är ordförande för Polisförbundet välkomnar utnämningen, men säger också att det blir en svår tid för Dan Eliasson att ta över, när de 21 polismyndigheterna nu ska omorganiseras till en helt ny myndighet.

– Det är naturligtvis viktigt att han nu sätter sig in i alla delar i den här komplexa och gigantiska omorganisationen. Det är också därför Polisförbundet har varit väldigt kritiska med att den här utnämningen har låtit vänta på sig så lång tid, säger hon.