Rektor med familj får ursäkt

Nu ber chefen för barn- och ungdomsförvaltningen i Karlskrona, Maria Persson, om ursäkt för att rektor Johan Johansson på Tullskolan blev den som ensam fick ta skulden för att ingen anmälan gjordes  i samband med 8-åriga Yara Alnajjars död.

Rektorns fru beskrev igår hanteringen av honom som att han avrättades offentligt och krävde en ursäkt.

Vid en presskonferens i maj som handlade om de brister som upptäckts i skolan i samband med 8-åriga Yaras död, sa Maria Persson att rektorn skulle stängas av från sitt arbete.

– Mitt ordval när jag sa att Johan skulle stängas av blev fel och jag förstår att det framstod som att Johan straffades.  Jag är uppriktigt ledsen för det och vill därför be både Johan och hans familj om ursäkt, säger Maria Persson. 

Ångrar sitt ordval
Jag har hela tiden sagt, och jag vill upprepa, att jag har förtroende för Johan och det arbete han gjort. Jag ångrar mitt ordval och jag är djupt berörd av det som hänt Johan och hans familj.

Orsaken till att Johan Johansson stängdes av var att han inte gjort någon orosanmälan om Yara till socialtjänsten. Något som enligt rektorns familj utlöste en djup depression som i sin tur ledde fram till en allvarlig olycka på midsommar afton där Johan Johansson blev svårt skadad.

Följde kommunens regler
Men nu visar en granskning gjort av Blekingenytt att rektorn följt kommunens egna regelverk som rådde vid tiden. De reglerna sa att bara man nämnde ett barn vid namn var det att betrakta som en anmälan. Något som går i strid mot socialtjänstlagen. Efter Yaras död ändrades reglerna och nu mera krävs en formell anmälan.

Efter att uppgifterna kommit fram har vänsterpartiets Björn Fries krävt att hanteringen av rektorn och vem som bär ansvaret för att det blev som det blev, något Börje Dovstad (FP) menar kan vara intressant, men att han i sådana fall först skulle vilja se ett konkret förslag till hur en sådan utredning skulle se ut.