Edsbor löser boende och stödkonsert åt tiggare

2:00 min

EU-migranter som kommer hit och tigger har i princip bara rätt till att vistas i landet. Men även om välfärdssystemen står handfallna så kan civilsamhället kraftsamla. Som i Ed. 

Minusgraderna och de första snöfallen kryper ner över landet och att tillbringa novembernätterna i ett kallt, fuktigt tält framstår som en mardröm. Men, det är verkligheten för många av de fattiga EU-migranter som tar sig hit för att tigga pengar.

Som EU-medborgare har de rätt att vara här men inte till mycket mer än så – därför står välfärdssystemen handfallna. Men i Ed fanns det en grupp som inte nöjde sig med att förskräckas.

Leontina Caldararu öppnar dörren till källarlägenheten i centrala Ed och släpper in oss från snöyran. Så här dags brukar hon sitta utanför Ica i Bengtsfors, men nu höll hon sig hemma för att träffa mig och kanske för att under en förmiddag slippa novemberkylan.

– Jonasz sover här och jag här.

Hon visar mig var hon och de andra sover i EFS-församlingens lägenhet. Vid andra tider på året ligger det konfirmander i sängarna, men nu bor fyra rumänska par här sedan en dryg månad, tack vare att några privatpersoner, däribland Ingvar Johannesson, ställde sig den avgörande frågan.

– Kan vi hjälpa? För det kändes bedrövligt att folk ligger och sover i tält när det regnar och är kallt. Då annonserade ett gäng att vi tar en träff – det kom 40 personer ungefär.

Tillsammans lyckades gruppen skaka fram det som mest Leontina och de andra mest akut saknade – tak över huvudet. Och tacksamheten svämmar nästan över.

– Det är jättebra. Tack för allting. Tack så jättemycket.

När engagemanget väl hade vaknat så var det inte lätt att stoppa. Kläder och mat samlas in, bröd bakas och säljs tillsammans med rumänerna och till och med idrottsföreningens så kallade gubbdagis skänker sin kaffekassa.

Nu på lördag kulminerar insatserna i en stödkonsert i Pingstkyrkan innan tiggarna börjar åka hem. Och även om Ingvar verkar stolt över all välvilja som ständigt finner nya former så gör han sig inte några illusioner.

– Det här är ett jättekomplext problem med fattigdomen i Europa. Det är nog svårt för oss i Ed att påverka den problematiken. Men vi har åtta människor här i Ed som sitter och tigger. Det är människor av kött och blod som vi kan hjälpa och då känns det gott att kunna göra det.