Fetma lika dyrt som världens krig

2:00 min

Samhällets kostnader för övervikt och fetma är lika höga som för rökningen eller för de väpnade konflikterna i världen. Nästan en tredjedel av världens befolkning är nu överviktig eller fet. Det konstaterar det brittiska konsultföretaget McKinsey Global Institute i en ny rapport.

– I Europa ligger Sverige i den nedre tredjedelen av fetma-ligan. Det är bättre än Tyskland och Storbritannien, men vi ligger sämre till än till exempel Frankrike som ju är Europas smalaste land, säger Stephan Rössner, professor emeritus vid Karolinska Institutet  som forskar om fetma.

Rössner säger vidare att det är få länder där man äter bättre än i Frankrike, och det har kallats den franska paradoxen.

– Frågan är varför ett land med en så gastronomisk kultur kan upprätthålla normal kroppsvikt och man tror att det beror på att det är ordning och reda på matvanorna. När man äter så äter man, men man småäter inte däremellan och man kontrollerar portionsstorlekerna, säger Stephan Rössner.

I Sverige är en tredjedel av befolkningen överviktig och 14 procent av svenskarna är feta med ett BMI över 30.

Globalt sett kommer varannan vuxen i världen att vara överviktig om femton år om utvecklingen fortsätter, enligt den nya rapporten

Den visar också att samhällets utgifter för överviktens effekter är lika höga som vad väpnade konflikter eller rökning kostar. Stephan Rössner gillar jämförelsen:

– Jag tycker det är bra att man gör den här typen av jämförelser därför att det visar att fetma inte är något löjligt, självförvållat för slappa, slöa typer. Det är en kollision mellan stenåldersgener som säger 'Ät för imorgon finns det ingenting' och vår moderna miljö där vi har enormt god, läcker, kalorität mat och inte behöver röra på oss. Och i den krocken är vi förlorare, säger han.

För att bryta trenden med allt fler överviktiga räcker det inte med att lägga ansvaret för bättre mat och mer motion på individerna, enligt rapportförfattarna.

Nu måste samhället på olika sätt skapa möjligheter till en bättre livsstil, genom förändringar i normer och fysisk miljö. Det är något som Stephan Rössner välkomnar för hittills har beslutsfattarna inte gjort tillräckligt, säger han:

– Detta är ett problem. Det är inte estetik, det är inte lite mulliga brudar på badstranden på sommaren. Det är deprimerade människor som kämpar som sjutton för ingen vill vara fet, säger Rössner.