Ukip tar sin andra plats i parlamentet

1:26 min

I Storbritannien har det EU-fientliga och invandringskritiska partiet Ukip just vunnit sin andra plats i det brittiska parlamentet.

Det är en stor förändring av det politiska landskapet som pågår i Storbritannien. Alldeles nyss blev det klart att Mark Reckless vunnit fyllnadsvalet i Rochester.

Det var ett fyllnadsval som tvingats fram sedan Reckless hoppat av från det konservativa regeringspartiet Tories och anslutit sig till missnöjespartiet Ukip. Ukip är en förkortning för Storbritanniens självständighetsparti.

Ukip vill att landet omgående ska lämna EU och att invandringen ska begränsas starkt. Reckless ger därmed Ukip sin andra parlamentsplats. Den första kom tidigare i höst, efter ett likadant avhopp från Tories.

Ukip har gått kraftigt fram i opinionen de senaste åren, i takt med att Storbritannien genomgått ett genomgripande åtstramningsprogram, där välfärdssystemen skurits ner och löneutvecklingen stagnerat eller sjunkit.

Partiet blev största brittiska parti i valet till europaparlamentet i våras, men har hittills stått utanför det brittiska parlamentet. Det är svårt för ett nytt parti att ta sig in i parlamentet eftersom Storbritannien har ett valsystem som  går ut på att varje valdistrikt röstar fram en ensam parlamentsledamot.

Det bromsar mindre partier, eftersom en röst på dem riskerar att bli en bortkastad röst. Fyllnadsvalet i Rochester visar att Ukip nu är så stort att en röst på det partiet inte längre är en bortkastad röst. Det kan få stora konsekvenser när Storbritannien arrangerar allmänna val till parlamentet om ett halvår.