Venezuela avbryter samarbete med USA

Venezuelas president Hugo Chavez har inlett en kraftig upprustning av landet och samtidigt avbrutit ett 35-årigt militärt utbytesprogram med USA med motiveringar som antyder att det föreligger ett amerikanskt invasionshot.

President Hugo Chavez anklagar också några amerikanska officerare i landet för ideologisk indoktrinering av de venezuelanska soldaterna.

Symboliskt, som ett sätt att visa sin självständighet gentemot USA, är det ett viktigt beslut. Liksom också för att hålla liv i upplevelsen av att det finns ett överhängande hot om en amerikansk invasion av Venezuela.

Visade dokumentärfilm
När Hugo Chavez i sitt tv-program ”Hallå presidenten” på söndagen förklarade varför ha bett de amerikanska officerarna att åka hem började han programmet med att visa en dokumentärfilm om den misslyckade Grisbuktsinvasionen på Kuba 1961.

En film som visade hur USA låg bakom invasionsförsöket, även om det var kubanska flyktingar som utförde det, men den visade också hur invasionen slogs tillbaka av ett beslutsamt och enat kubanskt folk under Fidel Castros ledning.

För att organisera en liknade motståndsvilja i Venezuela har Hugo Chavez börjat bygga upp en milisstyrka som ska inkludera miljoner venezuelaner i bostadsområden och på arbetsplatser.

Köpt nya vapen, gevär och tanks
För att stå emot en eventuell invasion har han också köpt nya vapen, 100 000 Kalashnikov-gevär från Ryssland, nya flygplan från Brasilien och tanks och pansarbilar från Spanien.

USA har uttryckt oro för att vapnen ska användas mot grannländerna eller ges vidare till grupper som planerar gerillakrig på olika håll på kontinenten.

Misstankar som den venezuelanska regeringen har avvisat med argumentet att det handlar om en helt normal förnyelse av de vapenreserver som är nödvändiga för att försvara Venezuelas självständighet.

Fram för allt, menar de venezuelanska myndigheterna, mot just USA.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se