"Det är psykiatrins ansvar"

Husläkarna kan inte göra mer än de redan gör. Vi kan inte bli mer restriktiva med att skriva remisser till öppenpsykiatrian än vad vi är i dag, det menar Karin Lindhagen som är husläkare på Kungsgärdets vårdcentral i Uppsala och ansvarig för en fortbildningsgrupp för flera husläkare.

- Det är verkligen bara när jag tycker att en patient behöver den hjälp som bara finns i den psykiatriska öppenvården och inte våra resurser i primärvården räcker till, säger Karin Lindhagen.

Sedan första mars i år har Uppsala en gemensam remisshantering för öppenpsykvården. Och som Upplandsnytt berättade imorse så har den nya bedömningsgruppen sagt ”nej” till hela 40% av de drygt 500 remisser som har kommit in. Patienterna uppmanas i stället att vända sig till sina husläkare.

Den fortbildninggrupp för husläkare som Karin Lindhagen ingår i gjorde hösten 2003 en undersökning där läkarna registrerade alla patienter och tittade på vad de gjorde med patienterna som hade psykiska problem, och det visade sig att 9 av 10 patienter får den hjälp som de behövde av sin husläkare. Alltså bara en av tio behövde de remitteras vidare till öppenpsykiatrin.

- Om nånting har ändrat sig sedan dess så är det att det är ännu svårare att få hjälp ifrån öppenvårdspsykiatrin än vad det var då, säger Karin Lindhagen.

Upplandsnytt har träffat en kvinna i 30-årsåldern i Uppsala som vill vara anonym och som har lång erfarenhet av öppenpsykiatrin efter att i flera års tid behandlats för manodepressivitet. Hon håller med om att det blivit betydigt svårare att få hjälp. Nu senast tog det tre månader innan hon fick hjälp efter att ha bollats fram och tillbaka mellan olika läkare och vårdcentraler.

- Senast sa de att de inte kunde hjälpa mig för att jag hade flyttat, och när jag försökte få reda på mer så snäste kvinnan av mig i telefonen. Jag nästan grät när jag lagt på luren, hon var så ovänlig, säger hon.

- Tänk om det hade varit någon i mina kläder som hade varit självmordsbenägen, då är jag säker på att den personen hade försökt ta livet av sig, säger hon.