MFF:s fotbollsklass utreds

Nu granskar Skolverket beslutet att starta en högstadieklass med fotbollsprofil på Kroksbäcksskolan i Malmö. Anmälaren, som valt att vara anonym, vänder sig mot att bara pojkar är välkomna och att fotbollsklassen särskilt vänder sig till skoltrötta elever.

Men Freddie Åkerblom, socialdemokratisk stadsdelsordförande i Hyllie, hoppas att fotbollsinriktningen kan öka killarnas lust att gå i skolan.

– Grabbarna klara sig inte så bra i skolan för närvarande. Kan vi få in fotbollsinslag så kan de uppskatta även skolarbetet. Det är MFF som tagit kontakt med oss, säger Freddie Åkerblom.

Fotbollsklassen på Kroksbäcksskolan ska enligt planerna sätta igång i höst och ett tjugotal talangfulla pojkar ska tränas av MFF:s Staffan Tapper. Förhoppningen är att de därmed ska trivas bättre i den vanliga skolundervisningen och till och med lyckas klara intagningskraven till gymnasiet.

Freddie Åkerblom menar att killar som är bra på fotboll ofta struntar i skolan, medan duktiga fotbollstjejer oftast är duktiga i skolan också, och att det därför är viktigast att satsa på killarna i första hand.

Skolverket har nu begärt ytterligare information om ärendet och senast den 2 maj måste stadsdelsförvaltningen ha gett sitt svar. Freddie Åkerblom tycker att det är bra att fotbollsklassen anmälts.

– Vår stadsdelchef har tidigare uttalats sig om att det kan ligga i gråzonen. Nu får vi veta om det är tillåtet eller inte, Freddie Åkerblom.