Kvinnan som hjälpte Ledzion rymma bör dömas till fängelse, anser åklagaren.

På måndagen hölls rättegången mot den 21-åriga kvinna som åtalats för att ha hjälpt Dariusz Ledzion att rymma från Regionpsykiatriska kliniken i Växjö den 21:a mars i år. Och åklagare Christer Johansson yrkade på att hon ska dömas till fängelse.

- Straffskalan för grovt främjande av flykt ligger mellan 6 månader och 4 års fängelse och jag anser att 6 månader är rimligt, säger Christer Johansson.

Åklagaren Christer Johansson anser att det finns mycket som tyder på att kvinnan både varit med och planerat flykten och sen hjälpt honom att rymma. Hon har hyrt flyktbilen, väntat på honom en bit från kliniken och dessutom köpt och haft med sig den plastpistol som Ledzion använde vid flykten. Det finns också sms som tyder på att hon kände till hans planer. Och enligt personal från Regionpsykriatiska kliniken kände kvinnan till att Ledzion var flyktbenägen och att det inte fanns någon chans att han kunde få persmission. En nattportier från ett hotell i Göteborg där paret ville hyra ett rum vittnade också idag och han sa att kvinnan var lugn och inte alls verkade rädd eller hotad under hotellbesöket. Det finns också bevis på att paret hade sex i bilen på väg till Göteborg.

Men kvinnan som inledde en kärleksrelation med Ledzion under sin praktikperiod på Regionpsykriatiska kliniken berättade idag att hon inte alls visste att Ledjyn tänkte fly.

- Jag litade blint på honom när han sa att han fått en veckas permission och att vi då skulle åka till Polen och Tyskland, sa hon.

Att hon sen ändå körde honom till Göteborg berodde på att hon kände sig hotad. Kvinnan sa att hon tyckte att det var konstigt när Ledzion bad henne köpa en pistol.

- Men när jag ifrågasatte det, hotade han att skada min pappa, därför gick jag med på det, sa kvinnan.

På Christer Johanssons fråga om varför hon kände sig så hotad under resan, när hon visste att pistolen var av plast, så svarade kvinnan att hon ändå trodde att Ledzion kunde ha skadat henne.

Under måndag eftermiddag vittnade Ledzion och hans berättelse stämde exakt ihop med kvinnans.

I slutpläderingen sa kvinnans advokat Henrik Zethraeus att kvinnan ska betraktas som ett offer. 

- Ledzion förvred huvudet på henne, man kan säga att han sol och vårat henne, och därför bör hon frias, sa Henrik Zeathraeus.

Dommen meddelas den 11:e maj.