Joschka Fischer pressas om östviseringar

Den tyska utrikesministen Joschka Fischer är pressad. I direktsänd tv har han hörts av ett utskott om sin roll i en skandal om viseringar för medborgare från Östeuropa. Oppositionen kräver hans avgång.

– Jag tar på mig det politiska ansvaret, sa Fischer, men svävade sedan på målet när frågorna blev alltför detaljerade för att kommissionen skulle kunna utkräva ett ansvar. Allt som oftast var svaret jag minns inte.

Utfrågningen började klockan tio i förmiddags och pågår fortfarande.

Rekordlång tv-tid
Aldrig tidigare har en tysk minister fått tala så länge i tv. Fischer ska förklara hur det kom sig att hundratusentals ukrainare och ryssar kunde komma till Tyskland utan någon egentlig kontroll.

För sex år sedan började reglerna för viseringar stegvis luckras upp, trots protester och varningar från tyska diplomater i Kiev, Moskva och Minsk.

Oppositionen hävdar att kriminella ligor utnyttjade resefriheten och framställer det som att en våg av prostitution och människohandel välde in över Tyskland fram till 2004.

Det har aldrig bevisats, men ändå belastar affären regeringen i en tid med hög arbetslöshet och problem med svart arbetskraft.

Besvärar regeringen
Det har spekulerats om huruvida dagens maratonutfrågning kan få Joschka Fischer på fall. Efter fyra timmar har kommissionen inte lyckats komma åt honom, så frågan är snarare, hur väljarna uppfattar Fischer.

Är han trovärdig, när han säger att om han visste det som han vet idag, hade reglerna skärpts tidigare. Om en månad är det det val i Tysklands största delstat, Nordrhein-Westfalen. Då lär väljarna ge sitt betyg.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se