Växthuseffekten ger mer vattenkraft

2:18 min

Växthuseffekten kommer att öka produktionen av vattenkraft i Sverige. När det blir varmare kommer det nämligen att regna mer, särskilt i norra Sverige där det mesta av vattenkraften produceras.

– Det är väldigt svårt att ge en exakt siffra eftersom det finns en hel skog av beräkningar, men uppemot 20 procent, eller däromkring, pekar många beräkningar mot. Det säger Sten Bergstöm som är professor på SMHI.

Vattenkraften är Sveriges viktigaste energikälla och står för nästan hälften av vår elproduktion. Ökade regnmängder skulle därför få stor betydelse. Ett genomsnittsår ger vattenkraften 65 terrawattimmar el. En ökning med 20 procent skulle ge 13 extra terrawattimmar. Det är mer än alla Sveriges vindkraftverk producerar, till exempel.

Men så stora förändringar ligger långt fram i tiden, kanske i slutet av 2000-talet.

På Vattenfall tittar man inte riktigt lika långt fram och Christer Ljunggren som är chef för vattenkraften på Vattenfall är försiktig i sina bedömningar. Han säger att en ökning på knappt fem procent eller tre terrawattimmar är realistisk.

– I dagsläget, så långt framåt, vi pratar ju 25 år framåt i tiden, känns det mest rimligt att förhålla sig till ett medelscenario när vi jobbar med framtidsutblicken.

Ekot har tidigare berättat om en statlig utredning som föreslår ökade miljökrav på vattenkraften. Vattenkraftindustrin har reagerat kraftigt mot förslagen med argumentet att dom nya miljökraven skulle leda till minskad elproduktion från en viktig och förnyelsebar energikälla.

Men vattenkraftbolagen har i det sammanhanget inte vägt in att elproduktionen samtidigt väntas öka på grund av dom ökande vattenmängderna. Sten Bergström berättar att det dessutom kommer att regna mer just när det som bäst behövs.

– I och med att det blir lite varmare så får vi mer vattenflöden vintertid, vilket också är gynnsamt för vattenkraften. Man får alltså lite mer vatten den tid på året när man bäst behöver elkraft.

Sten Bergstörm understryker att beräkningarna är osäkra och om vi hittills har sett några förändringar på grund av växthuseffekten vågar han inte säga säkert.

– Det är så stora variationer mellan åren, men vi har haft ganska många blöta år. Så är det ju. Men jag tror inte att vi kan säga att det är statistiskt säkerställt ännu, att vi har en ökning, men vi har definitivt haft ett antal blöta perioder.