Fler kvotflyktingar till Norge

1:28 min

Norge ska nästa år ta emot 30 procent fler kvotflyktingar än i år - samtidigt skärper landet tonen mot de som inte har fått uppehållstillstånd. Det är två av nyheterna i den statsbudget som regeringen och dess samarbetspartier enades om idag.

Invandringskritiska Fremskrittspartiet har alltså accepterat fler kvotflyktingar, men får samtidigt igenom skärpningar inom andra delar av invandringspolitiken.

Det är Kristelig Folkeparti och liberala Venstre som har tvingat den högerledda regeringen att gå med på att ta emot fler personer som FN har klassat som flyktingar. Enligt dagens budgetöverenskommelse ska Norge ta emot drygt 2 100 kvotflyktingar nästa år, 30 procent fler än i år. Sverige räknar med att ta emot 1 900 personer direkt från flyktingläger runt om i världen i år.

– Vi sörjer för att personer som är i Norge utan grund för uppehållstillstånd, att fler av dem skickas hem, så att vi kan ta emot de som har behov av skydd, säger Fremskrittspartiets budgetförhandlare Harald Tom Nesvik.

Andra nyheter i den norska statsbudgeten är att det blir sänkt förmögenhetsskatt för de allra rikaste, men en något mindre sänkning av vad Höyre och Fremskrittspartiet ville ha.

Liberala Venstre misslyckades att få igenom sitt krav om höjda avgifter på bensin och diesel, men i och med ett grönt skatteskifte på 2,7 miljarder norska kronor påstås budgeten ändå ge minskade utsläpp från transportsektorn. Bland annat ska det bli billigare att köpa laddhybridbilar i Norge.