11-åriga Emelie åkte sex mils omväg till skolan

1:38 min

11-åriga Emelie från Kungslena skulle åka skoltaxi till Tidaholm förra veckan - men resan gick via Falköping.

– Som mamma känner man att man vill vara säker på att barnet kommer från punkt A till B på kortaste och säkraste tid som möjligt, men det känns inte som att man kan lita på det längre.

Varje morgon kommer taxin hem till familjen Carlsson i Kungslena och hämtar Rosemaris 11-åriga dotter Emelie för att köra henne till särskolan i Tidaholm.

Så var det också i onsdags förra veckan - men istället för att köra direkt till skolan, hämtades också en kille upp som taxin först lämnade av i Falköping.

När Emelie väl kom till skola var hon 40 minuter sent och förstod inte varför det blivit fel. När Rosemari ringde till Västtrafik, som ansvarar för resorna, och frågade vad som hade hänt och varför det blev så - fick hon inget mer svar än att någon verkar ha tagit bort Emelie från sin ordinarie tur, och den nya turen inte hade nån garanterad ankomsttid. Fastän det finns beslut på det.

– Vi har ju både en senast ankomsttid, och tidigast avgångstid.

Och svaret som Västtrafiks kundtjänst gav, nöjer sig inte Rosemari med - hon vill ha en förklaring.

– De säger ju bara att de lovar att det inte ska hända igen, men hur ska jag vara säker på det? De vet ju inte hur det kunde bli så, så de kan inte göra någonting åt det.

Men att man samåker gör man väl för att spara skattepengar, kan du inte förstå att man måste göra sådana här undantag?

- Jag säger ingenting om att de samåker, hon brukar göra det. Men om man ska från en punkt till en annan inom samma kommun så måste man ju kunna samåka inom den kommunen.  Inte till en annan kommun, så det blir en sex mil längre resa.

Gunilla Wiktor är ansvarig för skoltaxin på Västtrafik. Hon känner inte till det specifika fallet men blir upprörd av det hon hör.

– Jag är lika upprörd som mamman här, så här får det absolut itne gå till. Vi måste gå till botten och verkligen reda ut vad det var som hände. Om allt stämmer måste vi säkerställa att det aldrig händer igen, säger hon.