Babyflyt ska minska drunkningsolyckor

1:20 min

Att små barn får plaska och flyta i vatten kan minska drunkningsfallen. Det menar Svenska Livräddningssällskapet som har hållit flytkurs på Tivolibadet för minstingarna.

Barn mellan 3 månader och två år var på torsdagen välkomna till Tivolibadet för att flyta sig till högre vattensäkerhet. Projekt Babybojen, ett samarbete mellan Trygg-Hansa och Svenska Livräddningssällskapet är inne på sitt andra år och intresset för att delta är stort.

Fanny Lindborg var på plats med sonen Dante. Det är inte första gången hon har gått på babysim med sina barn. Man känner sig tryggare som förälder och får med sig nya kunskaper hem berättar hon.

– För det första olika grepp, om man skulle åka iväg själv och bada med barnen. Och sedan även om vi skulle fortsätta med babysim att man har fått testa på det lite innan.

Vanlig dödsorsak

Bland barn mellan 1 och 6 år är drunkning en av de vanligaste dödsorsakerna och varje år drunknar i snitt 10 barn i landet. Olyckorna sker inte bara på sommarhalvåret. Att kunna flyta och att så tidigt som möjligt vänja sig vid vatten är en billig livförsäkring, berättar Jelena Mestrovic, utbildningsansvarig för Skåne på Svenska Livräddningssällskapet.

– Om vi gör badandet till en glädjeprocess så kommer ju barnet till slut tycka det är roligt. Istället för att skrämma upp dem om de kanske får vatten över huvudet och säga "ojojoj, nu måste vi torka".

Under dagen kommer en strid ström av mammor och pappor, med framförallt barn som bara är några månader gamla, till Tivolibadet.

Badmästare och babysiminstruktör Malin Kromnow använder badleksaker, speglar och vattenkannor för att få barnen att slappna av och sjunger tillsammans med föräldrarna. De får lära sig hur de håller barnen på rätt sätt.

Jelena Mestrovic menar att de barn som redan i spädbarnsåren blivit vattenvana lättare hittar sitt flytläge om de skulle ramla i vattnet när de är äldre.

Föräldrarna också ansvariga

Därför kan det vara klokt att inte vänta med vattenvanan tills barnen är gamla nog för att gå i simskola eller delta i skolans simundervisning. Här har föräldrar ett ansvar.

– Det här ansvaret kan vara väldigt svårt om man inte har kunskaper om att flyta och simma, själv är rädd för vatten eller inte har den bakgrunden och av en badkultur som vi har i Sverige. Ta tillvara på sådana här flyttillfällen som vi anordnar, säger Jelena Mestrovic.