Huvudrätt: hjortstek med ugnsbakad potatis

Hjortstek med tournerad, brynt och ugnsbakad amdinepotatis, trattkantarellsauté med sockerärtor, fetaost och ruccolasallad, stjärnanissky samt svartvinsbärssirap.

Kött
1 hjortstek, 1,2-1,4 kilo
2 vitlöksklyftor
olja
salt och peppar

Parera och styck upp biffen i två filéliknande bitar. Bind upp med bindgarn. Pressa eller hacka vitlöken och blanda med oljan. Krydda köttet med salt och peppar, bryn och pensla över vitlöksoljan. Tillaga köttet i ugn ca 130 grader i ca 35 minuter. Innertemperatur 57 grader. Ta ut köttet och låt det vila i ca 15 minuter innan det skärs upp i sex portionsbitar.

Potatis
12 st amdinepotatis
smör och olja
salt och peppar

Tournera potatisen, bryn den runt om i stekpanna och krydda. Baka dem färdiga i ugnen ca 175 grader.

Grönsaksgarnityr
30 g torskade kantareller
100 gr sockerärtor
0,5 ask ruccola
100 gr tärnad fetaost
peppar och lite salt

Blötlägg svampen i rikligt med vatten i god tid innan. Strimla sockerärtorna fint. Ansa ruccolan. Sautera svampen, krydda med salt och nymalen vitpeppar och tillsätt sockerärtorna som får steka med en liten stund. Ta bort pannan frän värmen. Lägg i fetaosten och låte den smälta ner. Vänd ner ruccola.

Sås
1 rödlök
3 dl rött vin
3 dl vatten
1 stjärnanis
3 msk brun kalvfond
ca 1 tsk socker
1,5 tsk maizena
3 tsk vatten
peppar

Skala och hacka löken. Lägg i katrull och tillsätt vin, vatten och stjärnanis.- Reducera till ca halva mängden. Tillsätt fond och socker. Låt koka något. Krydda med peppar och red av med maizenamjöl utrört i vatten strax innan servering.

Sirap
0,5 dl sötad svartvinbärssaft
Koka ner till sirapsliknande konsistens.