Delsbostintans liv blir levande julkalender

1:40 min

Just nu pågår förberedelserna inför en annorlunda julkalender i Delsbo. Det är Tingshusteatern som jobbar med sin levande kalender om Delsbostintans liv. 24 olika föreställningar kommer det bli. Men för att veta var teaterstyckena spelas upp krävs det en traditionell julkalender. 

– När man öppnar luckorna står det vart man ska åka. Det kan till exempel stå Edshammar klockan 13.00. Då åker man dit och tittar på en liten föreställning eller föredrag som är omkring tio minuter långt, förklarar Monica Wilkens en av regissörerna.

Varje dag i december fram till och med julafton kommer det ske en liten föreställning någonstans i Delsbo. I denna levande julkalender som Tingshusteatern gör kommer publiken få lära sig mer om historieberättaren, vissångaren, författaren och skådespelerskan Ida Gawell Blumenthal - mer känd som Delsbostintan.

Under adventskalendern får vi följa Delsbostintans liv från det att hon var 16 år och upp till 80-års åldern.

En av tre som ska gestalta Delsbostintan är Margareta Löfstrand:

– Det här är bara kul. Allt är roligt. Vi tar ju fram en massa fakta som kan vara trevligt för folk att höra. Delsbostintan var en stor berättare och berättelserna finns ju kvar. Nu tar vi upp dem och drar dem ett varv till. Fast det inte är hon som berättar dem, säger Margareta Löfstrand.

En dryg veckan innan den första luckan ska öppnas återstår en del arbete för Tingshusteatern innan allt sitter som det ska. Men det är inget som bekymrar Margareta Löfstrand:

– Jag har väl inte fått någon riktig nervositet än. Men det kommer säkert. Jag ska vara på scenen sju gånger så det vill ju till att jag lär mig det jag ska kunna.

Har du lite kvar att jobba med?

– Ja, det har jag verkligen. Jag har mycket jobb kvar. Men jag är pensionär så jag borde ju inte ha så mycket annat för mig än att plugga.

Gör du det då?

– Ja, det gör jag, säger Margareta Löfstrand och skrattar.