Säpochefen: 100 svenskar strider för IS

4:15 min

Säpochefen Anders Thornberg berättade i dag i Ekots lördagsintervju att Säpo har bekräftade uppgifter på att 100 svenska medborgare har rest till Irak och Syrien för att delta i strider. 

Ytterligare 150 obekräftade fall finns vilket innebär att det kan finnas uppemot 250-300 svenska medborgare som strider i Syrien och Irak just nu, säger Säpochefen i Ekots lördagsintervju.

Säpochef Anders Thornberg sa också att antalet som reser ökar i allt snabbare takt och att det finns ett mörkertal.

– Vi har sett ett ökande resande till Syrien där ett antal unga svenska män åker och får träning i träningsläger, de får lära sig att bli terrorist, hantera sprängmedel, hantera vapen, säger Anders Thornberg.

– De går över alla gränser för mänskligt beteende, man är med och skär halsen av folk, man strider och dödar andra människor, säger Säpochefen.

Han berättar att de är traumatiserade när de kommer hem och de kanske är beredda att göra någonting här. Anders Thornberg säger i intervjun att det betyder att Säpo måste ha koll på dessa personer och se till att de inte gör någonting i Sverige.

Men ni håller koll på dem när de kommer tillbaka?

– Det är vår uppgift och de gör vi efter bästa förmåga.

 Hur många är de?

– För en vecka sedan redovisades siffror för mig att det var 92 stycken som hade bekräftats rest från Sverige för att delta i strider i Syrien och i Irak. Igår, när jag hade en operativ dragning, var det 100 som hade åkt från Sverige. 

Anders Thornberg tillägger att dessa 100 endast handlar om bekräftade fall. Det finns enligt Thornborg uppemot 150 obekräftade fall och att Säpos uppfattning är att det är så många som 250 till 300 personer som Säpo måste, på olika sätt, ha en uppfattning om.

– Vi måste vara beredda när de kommer tillbaka och se var de är och vad de har för avsikt och förmåga.