Säpo: 30 svenskar kämpar mot Ryssland i Ukraina

2:35 min

Uppemot 30 svenskar från svenska extremhögern har rest till Ukraina för att delta i nationalisternas kamp mot Ryssland. Det uppger Säpos chef Anders Thornberg i Ekots lördagsintervju i dag.

Anders Thornberg säger att dessa svenskar inte utgör ett stort akut hot just nu, men säger att Säpo naturligtvis följer alla personer som kan utgöra ett hot mot rikets säkerhet.

– Det är ett 30-tal individer som har åkt till Ukraina enligt de uppgifter som Säpo har. Av dessa deltar mellan fem och tio aktivt i strider på högerkanten, fem håller på med propaganda och det är några som har återvänt till Sverige, säger Anders Thornberg.

Enligt Thornberg tar Säpo kontakt med dem innan de åker iväg och när de kommer hem. Säpo övervakar dem för att se att de inte gör någonting, som Thornberg uttrycker det.

I samma intervju berättade Säpochefen att det i dag finns 100 bekräftade fall med svenska medborgare som rest till Syrien och Irak för att delta i strider där. Dessa resor skiljer sig från de resor de svenska högerextremisterna gör till Ukraina, anser Thornberg.

– När man åker till Syrien har man mer ett uppdrag att begå global Jihad. Det innebär att man kan ha med sig ett uppdrag att göra något i västerlandet. Det har vi inte sett när det gäller Ukraina än, säger Thornberg.

Anders Thornberg tillägger samtidigt att de unga svenska män som reser till Ukraina lär sig strida, hantera sprängmedel och vapen.

– Om de sedan har viljan så är de farliga, säger han.

Hur organiserade är de?

– Det är inte lika stor omfattning och de är inte lika organiserade som när det gäller resorna till Syrien, men vi tittar på det och det är allvarligt.

Vad är deras motiv?

– De bekänner sig till vissa idéer på yttersta högerkanten där de vill strida för Ukraina och även här hemma, säger Anders Thornberg.

Det har varit känt sedan tidigare att svenska högerextremister har rest till Ukraina, men inte att det var uppemot 30 personer.

Ni har inte berättat tidigare att det handlar om 30 svenskar?

– Vi har pratat om att de reser. Vi måste vara säkra när ni går ut med information. Det är information som vi har fått efter hand, säger Anders Thornberg som tillägger att det även för honom är relativit nya siffror.