Tisdag 26 april

Med Pia Fridén

Ryskt statsbesök i Israel

Jerusalem förbereder sig för det första ryska statsbesöket någonsin när Putin ska besöka Israel i morgon. De rysk-israeliska relationerna är intensiva med stor invandring åt båda hållen. Men rysk mellanösternpolitik är svårtolkad och frågan är vad som driver Putin: intresse för fred eller längtan till de fornstora sovjetdagarna. Sveriges Radios Moskvakorrespondent Maria Persson Löfgren är i Jerusalem och berättar om förutsättningar och spekulationer inför statsbesöket klockan 6.15.

Uppåt för miljöbilar - eller miljöbovar?

Många motorjournalister och företrädare för bilbranschen beskriver 2005 som året då miljöbilen ska slå stort i Sverige: Toyotas och Fords varianter har redan blivit framgångsrika och nu i år presenterar såväl Saab som Volvo nya bilar som kan gå både på bensin och etanol. Dessutom gör det allt högre bensinpriset att det rent av kan börja löna sig ekonomiskt att köra grönt. P1-morgons Jörgen Huitfeldt gav sig ut på en åktur för att undersöka om 2005 blir miljöbilens år. Reportage klockan 6.20. Men frågan är hur miljövänliga de är egentligen, miljöbilarna. Inte alls, menar trafikmiljöexperten Per Kågeson. Klockan 7.21 diskuterar han ämnet med miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

Ungdomar på nätet

Frågan om ungdomars internetvanor har åter blivit högaktuell. I Malmö sitter en 30-årig man häktad, misstänkt för sexuellt utnyttjande av ett stort antal flickor, som han fått kontakt med på ungdomssajter på internet. Han har på olika sätt förmått flickorna att lämna bilder och filmer på sig själva, och antalet utnyttjade flickor bara växer. Chattkulturen bland unga är utbredd och lika självklart som att träffa kompisar på ungdomsgården eller ett café, så ses man på chattsidor på Internet. Ylva Enström är 17 år och är ute på nätet varje dag. Klockan 6.38 samtalar hon om vanor och ovanor på nätet med Johanna Parikka Altenstedt som skrivit en avhandling om tonåringar och Internet.

Helsingfors tisdag morgon

Dagens krönika kommer från FInland och är signerad Bengt Lindroth. Kl 6.45

Frälst före detta cracklangare

En av president George Bushs viktigaste inrikespolitiska satsningar är sk trosbaserade initiativ inom socialpolitiken. Tidigare har religiösa organisationer haft svårt att få statliga bidrag till sin sociala verksamhet eftersom det ansågs strida mot statens neutralitet i trosfrågor. President George Bush har ändrat på det och inte bara gett kyrkorna rätt att söka pengar utan också tagit fram nya miljoner till just kyrkornas sociala verksamhet. Vår korrespondent Thomas Nordegren har träffat Brad Lassiter, under 20 år analfabet och knarklangare. Nu är han frälst, har fast jobb på världsbanken och har fått träffa presidenten. Kl 7.39

Protester mot Liens Kinabesök

I Taiwan har man under morgonen protesterat kraftigt mot att oppositionsledaren Lien åkt till Kina för ett officiellt besök. Henrik Byström, chef för Exportrådet i Taipeh, förklarar spänningen mellan länderna och varför besöket är så kontroversiellt. Kl 8.15

Producent: Magnus Westberg