Höga oljepriser och terrorism ämnen när Bush mötte Abdullah

USA:s president George Bush och Saudiarabiens kronprins Abdullah möttes på måndagskvällen på presidentens ranch i Texas. Två av de hetaste frågorna i USA förknippas med Saudiarabien, priset på olja och kampen mot terrorismen.

Att Saudiarabiens kronprins Abdullah är den enda ledaren i världen som har fått besöka George Bushs Texasranch två gånger, säger något om hur viktiga USA:s relationer till Saudiarabien är.

Och den relationen är viktig för den vanliga bilåkande amerikanen. För det som engagerar amerikanerna mest just nu är det, med amerikanska mått mätt, ovanligt höga bensinpriset. En liter kostar runt 4 kronor och 20 öre, och det priset har starkt bidragit till president Bushs sjunkande popularitet de senaste månaderna.

Ingen billigare olja
Efter mötet uttryckte Bush sin belåtenhet med Saudiarabiens planer på att öka sin oljeproduktion de närmaste åren. Men de flesta bedömare är överens om att ökningen inte kommer att leda till billigare olja inom den närmaste framtiden.

USA har dåligt rykte i Saudiarabien och Saudiarabien har lika dåligt rykte här i USA. Femton av de 19 flygplanskaparna vid 11 septemberattentaten kom från Saudiarabien, och det är också därifrån Usama bin Laden kommer.

Men saudierna har hjälpt USA i jakten på terrorister, och Bush är mån om att den hjälpen ska fortsätta.

Tyst om demokrati i Saudiarabien
Under mötet på ranchen i Texas försökte president Bush få Saudiarabien att engagera sig mer i fredsprocessen i Mellanöstern. Bushregeringen vill bland annat att Saudiarabien ska investera mer i de palestinska områdena.

Bush lovordade efter mötet de val som nyligen hölls i Saudiarabien, val där inga kvinnor tilläts delta. Men trots att Bush har som sitt uttalade mål att sprida demokrati över världen hölls inga diskussioner om den bristande demokratin i Saudiarabien.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se