Morddömd skövdebo får sitt fall prövat i hovrätten idag

I dag inleds rättegången i Göta hovrätt om förra sommarens mord på ett tidningsbud i Skövde. Den stora frågan är om den 22-årige misstänkte mördaren får vård eller fängelse om han fälls. Läkarna har nämligen kommit fram till helt olika slutsatser.

Tidningsbudet var på väg till jobbet tidigt på morgonen förra sommaren när han mötte sin mördare. Han höggs ihjäl med ett besinningslöst våld.

Den 22-åring som dömdes för mordet ansågs vara frisk nog för ett fängelsestraff, enligt den rättspsykiatriska utredning som gjordes i Göteborg. Därför dömdes han till livstids fängelse av Skövde tingsrätt. Inför rättegången i hovrätten så har Socialstyrelsens expert en annan uppfattning. Enligt den läkaren så har 22-åringen behov av rättspykiatrisk vård. Frågan är nu vilken läkare hovrätten ska tro på.

– Rätten är inte bunden till läkarnas omdömen, det gäller att hitta en juridiskt hållbar motivering, säger Bengt Tancred  lagman i Mariestads tingsrätt. 

I två kända fall, i Helenmordet i Hörby och mordet på utrikesminister Anna Lindh, så har gärningsmannen dömts till fängelse trots att läkarna haft andra åsikter. I fallet med Helen-mördaren ansåg man visserligen att han var psykiskt sjuk, men att han ändå agerat såpass beräknande att han är frisk nog att sitta i fängelse. Det är ett exempel på när juridiken spelar ut läkarvetenskapen.

Hur hovrätten väljer att göra här återstår att se.