Kosovo alltmer i fokus för Haagtribunalen

En av de främsta serbiska generalerna överlämnade sig på måndagen till krigsförbrytartribunalen i Haag. Han misstänks för att ha organiserat övergrepp under kriget i Kosovo för sex år sedan. Tribunalen riktar nu alltmer av uppmärksamheten mot kriget i Kosovo rapporterar SR:s utsände.

15 serbiska toppmilitärer har den senaste tiden, ofta efter lång tvekan, överlämnat sig till Haag. De flesta var inblandade i kriget i Bosnien men general Nebojsa Pavkovic som på måndagen hamnade bakom lås och bom gjorde sig bemärkt i Kosovo där han anklagas för att ha organiserat mord och massdeportationer av uppemot 800 000 albaner.

Två av hans främsta medarbetare från Kosovo har också inställt sig i Haag medan en håller sig undan. Möjligen har han tagit sin tillflykt till Ryssland.

Också kosovoalbaner efterlysta
Men också misstänkta kosovoalbanska krigsförbrytare är efterlysta i Haag. Den högsta är Ramosh Haradinaj som i mars avgick som premiärminister i Kosovo och fick inställa sig vid tribunalen. Under kriget i Kosovo för sex år sedan var han befälhavare för UCK-gerillan som anklagas för att ha terroriserat serber.

Så sent som förra veckan meddelade FN att man hade hittat en ny massgrav i Kosovo med 21 kroppar av, hävdades det, icke-albanskt ursprung.

EU spelar viktig roll
Att Nebojsa Pavkovic gett upp och infunnit sig i Haag applåderades omedelbart av EU:s utrikespolitiske talesman Javier Solana. Serbien är under hårt tryck från omvärlden och speciellt EU att erkänna krigsförbrytelser. Att de gör det är en förutsättning för att Serbien ska kunna få ett närmare samarbete med EU och kanske på sikt medlemskap. Och mycket riktigt inbjöd EU:s utrikesministrar på måndagen Serbien till en ny runda av utvidgade förhandlingar.

Även för Kosovo där albanerna är i överväldigande majoritet handlar det om relationerna till omvärlden, men för dem gäller det att EU:s och FN:s stöd för att Kosovo ska bli en självständig stat. Som det nu är sköts Kosovo som ett FN-protektorat. De närmaste månaderna blir avgörande för om Kosovo verkligen ska bli självständigt.

Sten Sjöström, Pristina, Kosovo
sten.sjostrom@sr.se