Malmö

Svenska mästaren i matte tror på träning

5:44 min

Malte Larsson går till vardags på Borgarskolan i Malmö. Efter helgen kan han också titulera sig svensk mästare i matematik. Han tycker att tävlingsmatte är roligare än skolboksmatte, och tror att träning är viktigare än talang.

Själv tränar han en gång i veckan med några klasskamrater och en lärare. Dessutom tränar han själv hemma. Malte Persson är en ödmjuk mästare:

– De senaste åren har jag jobbat väldigt mycket med matematiken, och då har jag också förbättrats en hel del. Så det är arbete som ligger bakom det till stor del.

Han beskriver lockelsen med matematiken med att logiken är vacker och elegant.

– Speciellt när man löser ett jobbigt problem som man funderat länge på - och till slut får ihop det - är det en väldigt vacker och härlig känsla.

Hur kan man göra matte roligare för svenska elever - som ofta är ganska svaga i matematik?

– Jag tror att tävlingsmomentet mycket väl kan vara ett sätt. Det är spännande att man kan just tävla i det, och problemlösningsuppgifterna är lite annorlunda mot de vanliga uppgifterna, och lite klurigare.

Det som gör problemlösningarna utmanande och spännande är att det inte alls på förhand är givet hur man ska lösa dem, menar Malte Larsson. På något sätt får man ihop det till slut.

Själv hade han med en kvart kvar av den fem timmar långa SM-tävlingen ett helt problem kvar att lösa.

– Så det var fullt upp in i det sista.