Familjen hoppas få fira julen hemma

6:06 min

Det har gått flera månader sedan de stora skyfallen och översvämningarna som drabbade fastigheter i Kvänum i augusti. På Järnvägsgatan ligger ett hus som ägs av Johan Olsson med familj, som fortfarande inte kunnat flytta tillbaka.

Det gula trähuset från 1902 ligger lägre än övrig bebyggelse och drabbades svårt av vattenmassorna. I trädgården stod vattnet knähögt. Guldfiskarna i trädgårdsdammen fick fritt spelrum och simmade åt alla håll. Av de 50 som bodde i dammen finnas nu bara ett tiotal kvar, berättar Johan Olsson.

Källaren på huset vattenfylldes nästan ända upp till taket. Källaren fick totalrenoveras och alla golv på markplan i huset fick brytas upp, grävas ur och göras om från början.

Efter vattenskadan följde mögelangrepp.

– Efter en, två veckor kom det vitt svampmögel, som efter tre dagar blev grönt. Efter tre veckor blev golven gröna av någon mossliknande påväxt. Anticimex påstod att möglet kom så snabbt för att det var så mycket bakterier och avloppsrester i översvämningsvattnet.

Notan för vattenskadorna summerar Johan Olsson till 1,5 miljoner kronor och självrisken är på tio procent. Johan Olsson säger att familjen inte tänkt sig den utgiften för att totalrenovera ett nyligen delvis renoverat hus.

Men han försöker se det som hänt från den ljusa sidan.

– Tja, vi får ett helt nytt och fräscht hus, säger han och ler.

Familjen fick tillfällig bostad hos Johan Olssons föräldrar, vilket har löst de akuta praktiska problemen. Nu är förhoppningen att familjen ska kunna flytta tillbaks in i sitt hem till jul.

– Det hoppas vi, det har vi planerat. Så det håller vi tummarna för.