Landstinget tvekar om nya tester på ofödda

1:56 min

Med ett enkelt, och helt ofarligt, ofarligt blodprov kan blivande föräldrar få massor av information om sitt ofödda barn. 

Men landstinget i Jönköpings län tvekar att införa testet.

Det så kallade NIPT-testet (Non-Invasive Prenatal Testing) har funnits i USA ett par år nu, men i Sverige används det än så länge bara på privata kliniker. Det kostar runt 5 000 kronor och testet kan göras från tionde graviditetsveckan. Det kan ge blivande föräldrar svar på mycket om barnet i magen. Nu pågår diskussionen i landstinget om man ska ge blivande föräldrar testet.

– I det här testet kan man se betydligt mer än kromosomavvikelser. Det är så nytt det här, man får en massa information som man också ska hantera och det gäller nog att tänka till innan man inför ett sådant här test, vad gör man med den här informationen? säger Christina Gunnervik, verksamhetschef på kvinnokliniken vid Värnamo sjukhus.

Genom ett blodprov på mamman kan man se fostrets DNA och se om barnet har någon kromosomavvikelse. Testet ger säkert resultat och är riskfritt. Men i landstinget i Jönköping tvekar man alltså att införa testet. Det innebär lite av ett vägskäl. Testet visar nämligen, förutom kromosomavvikelser, även kön och det kan även ge andra svar om barnet, säger Christina Gunnervik. Det kan vara svårt för både föräldrar och för vårdpersonalen att hantera.

– Om du kan få fram att barnet skulle utveckla en sjukdom senare i livet till exempel... Jag tror man måste tänka mycket innan man inför ett sådant här test.

Är det rimligt att man ska få alla kort på bordet innan barnet har fötts?

– Jaa du... Det är politiska beslut. Jag vet inte. Det här är stora frågor, jag tror vi får lämna dem till de som kan mer än vi gynekologer i Värnamo, säger Christina Gunnervik.

Är det bra att få veta så mycket som möjligt om barnet innan det är fött? Kommentera!