SD-ledamot i Västervik skämtade rasistiskt

1:43 min

Ett rasistiskt skämt från Sverigedemokraten Per-Olof Henningsson fick hela kommunfullmäktige i Västervik att rasa i går kväll. Under en debatt om vindkraft avslutade han sitt inlägg med ett dåligt skämt riktat mot muslimer.

– Att som Sverigedemokrat  gå upp och dra ett skämt om muslimer under ett ärende som handlar om vindkraft då börjar man fundera på hur det fungerar inne i skallen, sade Miljöpartiets Anna Bodjo efter mötet.

Först blev det tyst i fullmäktige när Per-Olof Henningsson levererat sitt skämt eller utfall, sedan kom en stark reaktion.

Sverker Thorén från Folkpartiet var en av dem som reagerade först och starkast.

– Ingen trodde att de hörde det de hörde. Jag kan inte ta orden i min mun. Det får folk gå in på vår hemsida och lyssna på så får man se hur en Sverigedemokrat uttryckt sig mot en medmänniska i fullmäktige. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Och många ledamöter krävde att fullmäktiges ordförande skulle göra något även om Sverigedemokraternas gruppledare Bo Karlsson snabbt gick upp till mikrofonen och bad om ursäkt för sin partikamrats uttalande. 

Dan Nilsson är ordförande i kommunfullmäktige i Västervik.

– Jag är häpen och i chock. Att kunna göra ett sådant uttalande med den typen av kränkningar det är helt oacceptabelt på ett fullmäktigesammanträde, ja i samhället i stort också.

Efter fullmäktige kallade Dan Nilsson gruppledarna från alla partier till sig för att diskutera det som hänt.

– Vi gick igenom det som hänt och var ganska eniga där, samtliga partier som var med, att det är helt oacceptabelt. Jag bad gruppledaren i Sverigedemokraterna ta frågan tillbaka till deras nästa gruppmöte så de kan hantera det. För det här får aldrig någonsin hända igen, säger Dan Nilsson.

Webbsändningen från kommunfullmäktigemötet i Västervik den här måndagen kommer att läggas ut på nätet, men man kommer att klippa bort den bit där Sverigedemokraten Per Olof Henningsson gör ett rasistiskt uttalande från talarstolen.

– Vi har pratat med jurister och kommit fram till att detta är det bästa att göra, säger Fredrik Blom som är informatör på Västerviks kommun till P4 Kalmar.