Fakta: Samer i Melodifestivalen genom tiderna

Melodifestivalhistorien innehåller en hel del samisk medverkan. Vem minns väl inte Roger Pontares framförande med bland andra Johan Sara jr. i Eurovision Song Contest som hölls i Globen år 2000! Här listar vi samer som genom åren deltagit i Melodifestivalen. 

Roger Pontare 1994 och 2000:
Pontare ställde upp med låten När vindarna viskar mitt namn år 2000. På scenen fanns även representanter från tre olika urfolk, däribland Johan Sara jr. som framförde en kort jojk. Framförandet väckte stor uppmärksamhet och vann Melodifestivalen 2000. Melodi och text är skriven av Thomas Holmstrand, Linda Jansson (numera Dahl) och Peter Dahl. I Eurovision Song Contest som hölls i Globen 2000 så sjöng Pontare sången på engelska: When Spirits Are Calling My Name. Med 88 poäng kom låten på sjunde plats.

1994 var Roger pontare med i melodifestivalen med balladen Stjärnorna, skriven och komponerad av Micke Littvold och Peter Bertilsson. Pontare framförde den tillsammans med Marie Bergman och vann den svenska Melodifestivalen. I Eurovision Song Contest gick det sämre, 48 poäng och en trettonde plats blev resultatet. Låten fick som bäst tio poäng från Norge.

Johan Sara jr. 2000:
Var med i svenska Melodifestivalen och Eurovision Song Contest 2000 då han tillsammans med Roger Pontare framförde låten När vindarna viskar mitt namn. (Se ovan) 

Sandra Dahlberg 2004 och 2006:
Var med i Melodifestivalen med låten Här stannar jag kvar 2004. Låten hamnade på åttonde plats i finalen. 2006 deltog hon med låten Jag tar det jag vill ha, låten slutade på femte plats i den fjärde deltävlingen, vilket innebär att man inte går vidare vare sig till andra chansen eller till finalen.

E-type 2004 och 2008:
Martin Eriksson deltog 2004 med låten Paradise, som han framförde tillsammans medNana Hedin. Han tävlade i den andra deltävlingen i Göteborg som joker och vann den deltävlingen. I finalen i Globen slutade låten femma. Högst poäng fick den från juryn i Sundsvall och Göteborg, som båda gav 10 poäng.

I Melodifestivalen 2008 ställde E-type upp tillsammans med The Poodles och låten Line of Fire. De kom trea i den första deltävlingen i Göteborg och gick vidare till Andra chansen i Kiruna den 8 mars. Där gick den ut som första låt och tävlade mot Sibels låt That is Where I'll Go. Sibel fick flest röster och gick vidare.

Kalle Moreus 2010:
Kalle Moraeus och Orsa spelmän var med i Melodifestivalen 2010 med låten Underbart, en låt komponerad av Lina Eriksson och Johan Moraeus. Låten tog sig vidare till Andra chansen, där den slogs ut av Jessica Andersson med låten I Did It for Love. Nämnas här kan att Kalle Moraeus fick reda på sin samiska bakgrund i släktforskningsprogrammet Vem tror du att du är som visades i SVT.

Joakim Arnell 2014:
Arnell är med i gruppen The Refreshments där han skriver huvuddelen av bandets låtar. Bandet deltog i Melodifestivalen 2014 med låten Hallelujah, och kom på en femteplats i den andra deltävlingen i Linköping. The Refreshments har även uppträtt på den samiska galan Sápmi Awards i Jokkmokk. I en intervju på en blogg hos Gefle Dagblad berättar Joakim Arnell om spelningen på Sápmi Awards och sin samiska bakgrund.

Mathis Haetta 1980:
Även i Norge har samer haft framträdande roller i melodifestivalhistorien. Mathis Haetta vann norska melodifestivalen Melodi Grand Prix 1980 tillsammans med Sverre Kjelsberg och låten Sámiid eadnan.

Ann-Mari Andersen 2008:
Ann-Mari Andersen var med i norska Melodi Grand Prix med låten Ándagassii. Hon vann delfinalen i Stavanger och gick därmed till finalen på Oslo Spektrum. Där vann dock Maria Haukaas Storeng med låten Hold On Be Strong, som blev Norges bidrag i Eurovision Song Contest det året.

Men det finns också samiskt deltagande i melodifestivalen utom tävlan. 2009 framförde Sofia Jannok en samisk version av Waterloo som ett mellannummer vid deltävlingen i Skellefteå. 2010 var Roger Pontare och Lars-Ante Kuhmunen ett av numren i mellanakten, då Pontare framförde När vindarna viskar mitt namn ackompanjerad av Lars-Ante Kuhmunens jojk.

Vad tycker du om de samiska prestationerna i Melodifestivalen, känner du till fler samer som medverkat i Melodifestivalen och vad är ditt bästa mellominne?
Skriv och tyck till i vår kommenteringsfunktion här nedan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio