Mänskligt misstag bakom Emelies långa taxiresa

Det var den mänskliga faktorn som orsakade att en elvaårig flickas resa till särskolan i Tidaholm slutade med en 40 minuter lång omväg.

Det berättar Västtrafik som nu tagit reda på vad som gick snett. Gunilla Wicktor är ansvarig på Västtrafik för anropsstyrd trafik.

– Det är en erfaren operatör, jätteduktig, men som gör ett misstag som innebär att Emelie blir 40 minuter försenad. Vi har säkra rutiner, men ibland kan det gå fel.

Operatören på Samres i Skaraborg skulle göra en tillfällig tidsändring och råkade då av misstag radera den grundbeställning som gällde för flickan Emelie. Det gjorde att när taxin hämtade upp henne så hade föraren ingen information om att hon hade en tid att passa. Det gjorde att resan till särskolan i Tidaholm blev sex mil längre än beräknat, och hon kom 40 minuter försent.

Eftersom grundbeställningen var raderad blev det också svårt för mamman Ros-Marie att reda ut saken med kundtjänsten, eftersom de då  inte heller kunde se hela bilden.

Gunilla Wicktor är lättad att saken retts ut och att det inte var någon systembugg eller något annat mer komplicerat som låg bakom. Nu vill Västtrafik kompensera flickan och hennes mamma:

– Om något går snett så försöker vi kompensera på något sätt. I det här fallet bjuder vi på en biokväll som kompensation, säger Gunilla Wicktor.