Påven: Europa ska inte bara bygga på ekonomi

2:05 min

Påven Franciskus är i dag i Strasbourg för att tala i Europaparlamentet och Europarådet. Ett stort säkerhetspådrag ska skydda påven under besöket som är det första i Strasbourg sedan Johannes Paulus II var där för 26 år sedan.

– Applåderna pågår fortfarande här i bakgrunden i Europaparlamentet för påven har precis avslutat sitt tal. Slutorden inför de 751 parlamentarikerna var att Europa inte bara ska bygga på ekonomi och det är ju rätt utmanande inför de kommande diskussionerna i Strasbourg de närmaste dagarna om just ekonomi och ekonomiska satsningar, säger Sveriges Radios korrespondent Jan Andersson.

I övrigt pratade påven Franciskus om fattigdom och hur den breder ut sig i Europa. Han talade även om vikten av att Europa ska ta ytterligare ett steg för att värna om miljön. Påven lyfte dessutom frågan om dialog med stater som vill bli medlemmar i EU. Han syftade då främst på de olika länderna i Balkan som knackar på dörren till den europeiska gemenskapen.

– Det är också rätt utmanande därför att den nya kommissionen har meddelat att man inte ska ha några nya medlemmar de kommande fem åren, men där har alltså påven gjort ett politiskt uttalande, säger Jan Andersson.

Påven reser ju runt i Europa med ett stort säkerhetspådrag. Var tar han vägen nu?

– Nu ska han till Europarådet i grannbyggnaden alldeles intill här i Strasbourg och där ska han träffa olika företrädare och hålla ett tal. Sedan åker han tillbaka till Rom. Stora delar av Strasbourg är avstängt i dag, det är ett rigoröst säkerhetspådrag och vi har fått våra kläder genomsökta flera gånger innan vi fick komma in i parlamentsbyggnaden här i Europaparlamentet, säger vår korrespondent Jan Andersson på plats i Strasbourg.

Tweets från svenska EU-parlamentariker - ett urval