Allt fler unga fastnar i spelmissbruk

1:18 min

Västerås stad får kritik för att inte göra tillräckligt för att hjälpa unga spelmissbrukare. Enligt Spelberoendes Förening Göteborg blir allt fler ungdomar spelberoende.

Västerås stad får kritik från sina egna revisorer när det gäller hjälpen till barn och ungdomar som är spelberoende. Även ordföranden för individ- och familjenämnden i Västerås, Ann Louise Molin Östling, håller med om att stödet kan bli bättre.

Jimmy Nilsson, rådgivare på Spelberoendes Förening i Göteborg, ser allvarligt på problemet och säger att det blir allt vanligare med spelmissbruk bland unga.

– Det är ju helt klart ett växande problem med tanke på den aggressiva marknadsföring som pågår just nu, och bolagen slåss om kunderna. Det sägs att det är runt tio procent som är mellan 18 och 25 år som har problem med spel.

Vad kan man göra som förälder till ett barn med spelberoende?

– När det väl kommer upp till ytan är det viktigt att man får rätt hjälp. Så att man inte går in och täcker upp med pengar det första man gör och så känner man att nu är allt är bra, nu är allt ordnat, nu är det bara att sluta spela, och så tror man att det räcker. Då är det bara en tidsfråga innan man sitter i ännu större problem. Man måste få hjälp på rätt sätt, säger Jimmy Nilsson.