Tomas Forser lämnar Expressen i protest

”Försumpning” det är kanske inte ett ord man springer in till chefen och säger att man tycker att arbetsplatsen präglas av om man vill ha jobbet kvar vill säga, har man däremot just bestämt sig för att ”nu får det vara nog” är det ett rätt tilltalande invektiv.

Tomas Forser, professor i litteraturvetenskap och prisbelönt teaterkritiker på Expressens kultursida sedan 10 år, han använder just detta ord när han nu säger att det får vara nog han tänker inte medverka i Expressen längre som en protest mot just försumpningen.

-Jag står helt enkelt inte längre ut med det sammanhang som Expressen utgör, också för en kulturartikel. Det är ju inte så att tidningens ansikte utåt är den i mitt tycke ofta utmärkta kulturavdelningen - utan tidningens ansikte ser helt annorlunda ut och möter med braskande rubriker och stora bröst. Och man offrar åt en journalistik som inte har något att göra med det folkuniversitet som Expressen ville vara en gång i tiden under Nycop på 50-60-talen.

Tomas Forser säger att han tar det här steget nu eftersom Expressens journalistik har blivit allt sämre:

- Jag tycker att försumpningen har nått så långt som det överhuvudtaget är möjligt att göra.

Tomas Forser tycker inte att den dåliga journalistiken tagit sig in på kultursidorna:

-Nej, det tycker jag inte - jag tycker att man än så länge håller dom sidorna rena, men jag tror att slagskuggan från den här växande skithögen faller över kultursidan i läsarnas ögon.

- Jag möter ofta läsare som säger - jag vet att du har skrivit en artikel eller är med i en debatt i Expressen och så tittar dom med ett skevt leende på mig och säger

- men jag har inte läst den för jag köper inte den tidningen längre.

- För mig så har det nu kommit till det stadiet att det finns inte längre någon möjlighet att påstå att man med kultursidan bjuder ett hårt och starkt motstånd och att den också måste vägas in när tidningen bedöms som helhet. På något sätt medverkar man ändå i produktionsprocessen om man medverkar på kultursidan. Och för närvarande vill jag den tidningen ont - som den ser ut. Den bedriver en snaskig journalistik med förnedrande kvinnosyn i sina reportage och i sina löpsedlar.

Tomas Forser vill att andra skribenter skall ta samma steg.

- Nu är detta inte så heroiskt från min sida för jag sitter på att jobb på universitetet. Och jag har naturligtvis väldigt stor förståelse och respekt för dom som frilansar och måste dra in den summan.

                                                       BO NORDSTRÖM