SD:s gruppledare om hur de ser på händelsen

2:17 min

Sverigedemokraten Per-Olof Henningssons rasistiska skämt om muslimer under Västerviks kommunfullmäktige på måndagen har väckt många starka reaktioner. Nu säger partiets gruppledare i Västervik att man uppmanat Per-Olof Henningsson att hålla sig till sakfrågan i debatter.

Exakt hur Sverigedemokraterna har pratat om det som inträffade på fullmäktige i Västervik på måndagskvällen vill inte Anders Loman, gruppledare för Sverigedemokraterna i Västervik, gå in på.

– Det kan jag inte svara på, utan jag... Hanteringen vill jag inte gå in på just nu, säger han till p4 Kalmar.

Det var under en debatt om vindkraft i Västerviks fullmäktige som Anders Lomans partikamrat Per-Olof Henningsson avslutade sitt inlägg med ett dåligt skämt, eller utfall, som riktades mot muslimer.

Många av politikerna reagerade starkt mot utalandet och Sverigedemokraten Bo Karlsson snabbt gick upp till talarstolen och bad om ursäkt för sin partikamrats uttalande.

Men fullmäktiges ordförande, socialdemokraten Dan Nilsson, såg så allvarligt på saken att han ville diskutera vad som hänt med alla partiers gruppledare efter mötet:

– Jag är häpen och i chock. Att kunna göra ett sådant uttalande med den typen av kränkningar det är helt oacceptabelt på ett fullmäktigesammanträde, ja i samhället i stort också, säger han.

Efter fullmäktige kallade Dan Nilsson gruppeldarna från alla partier till sig för att diskutera det som hänt.

– Vi gick igenom det som hänt och var ganska eniga där, samtliga partier som var med, att det är helt oacceptabelt. Jag bad gruppledaren i Sverigedemokraterna ta frågan tillbaka till deras nästa gruppmöte så de kan hantera det. För det här får aldrig någonsin hända igen, säger Dan Nilsson.

Per-Olof Henningssons uttalande uppfattades så rasistiskt att det klipptes bort från den webbsändning som kommunen senare publicerade från fullmäktigemötet.

Hur tongångarna gått hos Sverigedemokraterna vill gruppledaren Anders Loman inte gå in på, men säger att man uppmanat Per-Olof Henningsson att hålla sig till sakfrågan i debatter framöver:

– Vi drar inga skämt i talarstolen, varken bra eller dåliga, utan vi håller oss till ämnet, faktabaserat.

P4 Kalmar: Och det har Per-Olof Henningsson fått veta, att det är så man ska hantera det här i framtiden, så han inte gör om det?

– Ja, självklart.