Allt frostigare mellan Litauen och Ryssland

1:55 min

Ryssland blockerar sedan några dagar tillbaka all trafik in i landet från Litauen. Åtgärden ses som en reaktion på löften från Litauen att militärt stödja Ukraina. Litauen har nu kallat till sig Rysslands ambassadör i Vilnius.

– Vi har uppmanat Ryssland att omedelbart sluta med den här diskrimineringen vid gränsen, sade Litauens vice utrikesminister Andrius Krivas, som i går kväll begärde möte med Rysslands ambassadör för att protestera mot transportblockaden.

Främst är det trafiken från Litauen in i den ryska exklaven Kaliningrad som stoppats. Men också bilar med litauiska registreringsskyltar som velat ta sig in i Ryssland via Lettland har fått vända.

Gränsblockaden från Ryssland ses som ett svar på den allt hårdare tonen från Litauens president Dalia Grybauskaite gentemot Vladimir Putin och Kreml. I förra veckan antydde hon i en intervju att Ryssland är en terroriststat som måste bekämpas.

När hon på måndagen besökte Ukrainas huvudstad Kiev och president Porosjenko, uppgavs hon ha utlovat militärt stöd från Litauen. Det är fortfarande oklart om stödet gäller faktiska vapen eller annan militär utrustning såsom fordon eller radarsystem.

De flesta Nato-länder har hittills avstått från löften om direkta vapentransaktioner till Ukraina, även om de bistår Porosjenkos regering på andra sätt.

Litauiska lastbilschaufförer säger att all trafik från Litauen har fått rött ljus av vakterna, åtminstone sedan igår morse. Upprörda åkare varnar för en smäll både mot transportindustrin och Litauens exportindustri.

Men ekonomiska experter tror att blockaden knappast blir långvarig. Ryssland köper in många varor de själva inte tillverkar via just Litauen, därför är gränshandeln viktig också för dem.

Istället kan blockaden på kort sikt gynna Litauens statskassa, Kaliningrad är nämligen ett populärt resmål för litauer som vill köpa billiga cigaretter, billig bensin och billig sprit.

Representanter för ryska myndigheter har sagt att det som pågår vid gränserna handlar om smugglingskontroller.